Euroopat tabab aina suurem migrantide tulv. Selle tulemusel on mitmes riigis taas kehtestatud ajutised piirikontrollid. Neid ei ole juba ligi kaks aastakümmet nähtud. 26 riiki hõlmava piirideta tsooni sulgemine võib kaasa tuua kirjeldatatut hävingut, arvab Peter Szijjarto.

„Kui Schengeni tsoon hävitatakse, siis toob see kaasa sellise suure majandusliku kahju, et ma ei kujuta ette, kuidas Euroopa sellega hakkama saab," ütles mees The Telegraphile.

Räägitud on sellest, et piiride sulgemine tähendaks Euroopa riikide majandustele 110 miljardi euro suurust kahju kümne aasta jooksul. Kaoks 0,8% kogu Euroopa Liidu majandusest.

Suur osa sellest kahjust tuleks turismisektori kokkutõmbumisest. Passikontrollide taastamine häiriks eriti lühiajaliste reiside tegijaid.

Prantsusmaa valitsusasutus Strategie koostatud aruandes on välja toodud ka see, et kaubandusele kehtestataks 3% maks ning kuni 2026. aastani kukuks liidusisene kaubavahetus 10-20%.

Prantsusmaa, Saksamaa, Austria, Rootsi, Taani ja Sloveenia on kõik kehtestanud ajutised piirikontrollid, et migrantide vooga toime tulla.

Euroopa Liidu liidrid kohtuvad järgmisel kuul, et otsustada, kas peatada Schengeni lepe ning asendada see ajutiselt kaheaastase erakorralise süsteemiga.

Kontinendile on prognooside kohaselt sel aastal saabumas veel 1,3 miljonit migranti.

Schengeni alas liikus eelmisel aastal 2,8 triljoni euro eest kaupa. Transpordiettevõtted kaotaks piiride sulgemisega 3 miljardit eurot aastas.

1,7 miljonit Euroopa Liidu kodanikku teenib tulu väljaspool riiki, kus nad elavad. Neidki tabaks piirikontroll valusalt.

Euroopa Komisjoni president Jean Claude Juncer on öelnud, et ilma Schengenita ei ole suurt mõtet ka eurol.