Globaalne parfüümiturg on 25-miljardi dollarilise aastakäibega äri. Ettevõtted on aga ootusärevad, sest Euroopa Liit on üha enam pööramas tähelepanu allergiatele, mis võivad erinevaid tooteid tarbides tekkida. Üks oluline koostisaine, mis uuringute järgi allergiat tekitanud on, on tammesammal (oak moss). Seda kasutati ka originaalsetes Chanel No.5 ja Miss Dior lõhnades.

Parfüümitootjatele meeldib see koostisosa, kuna see annab lõhnale sügavuse ning aitab sel kauem kesta. Kuid 1 kuni 3 protsendil Euroopa Liidu elanikele võib see põhjustada allergilist reaktsiooni, näiteks dermatiiti. Niisiis keelustab Brüssel tammesambla kaks koostis-molekuli atranoli ja kloroatranoli.

Parfüümitootjad tohivad tammesammalt kasutada vaid juhul, kui need kaks molekuli on eemaldatud. Tulemuseks on aga oluliselt vähem jõuline lõhn.

„Ma olen tammesambla järele hull, see on üks mu lemmik-koostisosi," ütles Marc-Antoine Corticchiato, kes on parfüümitootja või nagu öeldakse „nina" oma enda nišibrändi Parfum d'Empire juures. 100 milliliitrit seda lõhnavett maksab 120 eurot.

Corticchiato ning paljud teised „ninad" kardavad seda, et Brüsselist tuleb veel nõudeid, mis osutuvad tootjaile väga kalliteks.

Lõhnavee tootjatel on juba oma regulatiivorgan Rahvusvaheline Lõhnaainete Organisatsioon, mis teeb erinevaid uuringuid. Lisaks teevad neid pidevalt ka parfüümide tootjad ise. Nii on nad ise keelanud kasutada mitmeid koostisosi, mis on osutunud ohtlikeks.

Euroopa Liit keelustab alates 2015. aastast ka sünteetilise molekuli HICC, mille abil tehakse järgi maikellukese lõhna. Ka see koostisosa võib põhjustada allergiat.

L'Oreal, mis toodab Lancome'i ja Armani parfüüme andis teada, et täna otsitakse alternatiive. Nad ei täpsustanud, milliseid lõhnaõlisid see täpselt puudutab.

Parfüümitootjad mõistavad, et nende tooted peavad olema tervisele ohutud. Igasugune suurem allergia-puhang mõjuks ettevõttele laastavalt. Samas näevad nad, et praegu suhtub Euroopa Liit neisse ebaõiglaselt karmilt.

„Ma arvan, et Brüssel reageerib üle. Eriti kui arvastada, et alkoholi- ja tubakatootjad saavad tegutseda vabalt, aga nende tooted teevad enam kahju kui parfüümid," ütles Patricia de Nicolaï, kes lõi 25 aastat tagasi koos abikaasaga Prantsuse lõhnabrändi Nicolaï. Ta lisas, et ei ole kunagi saanud tagasisidet, et mõni toode oleks põhjustanud allergilist reaktsiooni. Samas on ka nemad juba oma toodetest tammesambla ja HICC-i eemaldanud.

Lõhnaõlitootjad on veendunud, et neid on võetud erilise tähelepanu alla kahel põhjusel. Esiteks on nende enda esindusorganisatsioon liiga nõrk, et teha efektiivset lobitööd nagu alkoholi- ja tubakatootjad. Lisaks on alkoholi- ja tubakatootjate käive kolm korda suurem.

Teine põhjus on aga huvitav. Nimelt leiavad suures osas Lõuna-Euroopas asuvad parfüümitootjad, et üheks nende „kiusamise" põhjuseks on see, et Euroopa Liidu Tarbijaohutuse teaduslik komitee koosneb suures osas Põhja-Euroopast pärit teadlastest. Põhja-Euroopas ei ole parfüümindus majanduslikult oluline haru. Lisaks näitavad uuringud, et just põhja pool elavatel inimestel esineb allergiaid enam. Ühe teooria kohaselt on see seetõttu, et siin elatakse puhtamas keskkonnas.

Parfüümitootjad kardavad, et 2015. aastal jõustuvad keelud ei jää viimasteks. Ehkki ettevõtted püüavad leida alternatiive, võivad keelud viia selleni, et mitmed armastatud lõhnaõlid kaovad turult või muutuvad oluliselt.