Sügise jooksul saab toidupaki ligi 20 000 toimetulekuraskustes inimest, teatas sotsiaalministeerium, mille koordineerida Euroopa Liidu abi kasutamine on.

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialisti Merle Ploompuu sõnul laieneb võrreldes kevadel toimunud toiduabi jagamisega toidupakkide saajate ring.

„Lisasime toiduabi saajate hulka lisaks toimetulekutoetuse taotlejatele ka vajaduspõhise peretoetuse saajad. Muudatus võimaldab meil abi paremini suunata nendele puudustkannatavatele peredele, kus on kasvamas lapsed,“ ütles Merle Ploompuu. Kevadel on Euroopa Liidu toiduabi saajateks olnud vaid toimetulekutoetuse taotlejad.

Õigus toiduabile on toimetulekutoetuse või vajaduspõhise peretoetuse saajatel. Samuti on see õigus nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes peaksid küll toetust saama, kuid kelle kohta on kohalik omavalitsus teinud vastavalt sotsiaalhoolekande seadusele otsuse toetust mitte maksta, ning nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes ei ole õigustatud toetust saama, aga nende sissetulek ületab kehtestatud toimetulekupiiri pärast eluasemekulude maha arvamist kuni 15%. Sarnaselt eelmisele toiduabi jagamise perioodile hakkavad toiduabi saama ka kodutute öömajades viibivad inimesed.

Abisaajate nimekiri moodustub augustis või septembris toimetulekutoetust taotlenud inimestest ja samadel kuudel vajaduspõhist peretoetust saanud inimestest.

Sellel sügisel on toidupakk suurem kui see oli kevadel, pakk ühe pereliikme kohta kaalub ligi 20 kilo. Lisaks kuivainetele on toidupakis liha- ja kalakonserve, suhkrut, rapsiõli, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Selleks, et toiduained oleksid võimalikult värsked, hangib Sotsiaalministeerium need iga kord vahetult enne laialijagamist.

Esimesi toiduabipakke saavad abivajajad erinevates Eesti paikades kätte alates oktoobri lõpust või novembri algusest. Toiduabi jagab Sotsiaalministeeriumi lepinguline koostööpartner Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul spetsiaalsetes jaotuspunktides, milliseid on igas maakonnas vähemalt üks. Toiduabi jagatakse koostöös kohalike omavalitsustega. Abivajajad saavad infot toiduabi jagamise kohta kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatelt. Samuti lisatakse lähiajal jagamispunktide täpne nimekiri ja lahtiolekuajad Eesti Toidupanga veebilehele http://www.toidupank.ee/euroabi

Aastatel 2015 -2020 jagatakse Eesti elanikele toiduabi Euroopa Abifondist enim puudust kannatavate inimeste jaoks kokku 8,9 miljoni euro eest.