Eelmisel nädalal kirjutas Financial Times, et Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire kavatseb ELi majandus- ja rahandusministrite kohtumisel Tallinnas päevakorda tuua digitaalmajanduse, näiteks kodumajutusplatvormi Airbnb ühtse maksustamise Euroopa Liidus.

Eesti majandusministeerium kinnitas ERRile, et ELi maksusüsteemi reformimine vastavalt digimajanduse arengutele on 15.-16. septembril toimuval kohtumisel päevakorral.

"Mitmed hetkel kehtivad maksureeglid töötati välja ajal, mil digimajanduse murrangulist arengut ei osatud ette näha. Need reeglid lähtuvad eeldusest, et väärtuse loomise, maksustamise toimumise ja maksumaksja füüsiline asukoht langevad tingimata kokku," rääkis Lotte-Triin Narusk rahandusministeeriumi avalike suhete osakonnast.

"Üldine eesmärk on jõuda uute, digilahenduste arengut arvestavate rahvusvaheliste reegliteni, mis taastaksid kõigi ettevõtete kasumi võrdse maksustamise sõltumata tootest, teenusest ja tegevusalast."
Ta lisas, et digitaalsed lahendused võimaldavadnii ettevõtetel väärtust luua kui inimestel tooteid ja teenuseid tarbida geograafilisest asukohast ja füüsilisest varast sõltumatult. Need ei ole algselt mõeldud maksude vältimiseks, kuid tänaste rahvusvaheliste maksureeglite vananemise tõttu jääb selliste ettevõtete kasum tihti maksustamata.

"Üldine eesmärk on jõuda uute, digilahenduste arengut arvestavate rahvusvaheliste reegliteni, mis taastaksid kõigi ettevõtete kasumi võrdse maksustamise sõltumata tootest, teenusest ja tegevusalast," lausus Narusk ja märkis, et septembris toimuv majandus ja rahandusministrite koosolek on oluline koht selle teema arutamiseks.

Prantsuse rahandusministri arvates oleks mõistlik, et uut tüüpi ettevõtluse maksustamiseks võtaks Euroopa Liit kasutusele ühtse lähenemise.

Loe pikemalt err.ee'st.