Visiidi eesmärk on tutvuda Eesti pangandusturuga ning arutada igapäevase järelevalvetegevusega seotud küsimusi, teatas finantsinspektsioon.

„Proua Nouy külaskäik on tunnistus sellest, et tihe suhtlus euroala ühtses pangajärelevalves toimub lisaks ekspertide igapäevatööle ka tippjuhtkondade tasemel. Usun, et Eesti järelevalve ärilähedus, eluterve konservatiivsus ja ka stabiilne pangandusturg ei ole jäänud uues süsteemis märkamata,“ ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler.

Danièle Nouy kohtub Tallinnas Eesti Pangaliiduga ja finantsinspektsiooni töötajatega.

Ühtne järelevalvemehhanism (Single Supervisory Mechanism, SSM) on Euroopa Keskpangast ja osalevate ELi liikmesriikide järelevalveasutustest koosnev finantsjärelevalve süsteem. Ühtse järelevalvemehhanismi põhiülesanne on tagada pangandussüsteemi turvalisus ja usaldusväärsus ning suurendada finantsstabiilsust Euroopas. SSM teostab otsest järelevalvet 225 olulise panga üle Euroopas. Neile pankadele kuulub kokku ligikaudu 85 protsenti euroala pangandussektori varadest.

Eestis tegutsevatest pankadest on Euroopa Keskpanga ühtse järelevalve otsesteks subjektideks Swedbank ja SEB Pank.

Teiste pankade puhul teeb otsuseid Finantsinspektsioon, vajadusel koostöös Euroopa Keskpangaga.

Ühtse järelevalvemehhanismi pädevuses on kõigi kapitalijärelevalveliste regulatsioonide järgimise monitooring ning otsese järelevalve alla kuuluvates pankades ka kohapealsete ja kaugkontrollide juhtimine ja sanktsioonide rakendamine.

Ühtne pangandusjärelevalve süsteem ei hõlma järelevalvet muude finantsasutuste kapitalinõuete täitmise üle, finantsteenuste alast järelevalvet, järelevalvet rahapesu tõkestamise valdkonna normide rakendamise üle.