Euroopa Liidu majandusasjade volinik Pierre Moscovici teatel võib Brexiti tekitatud üllatus ja ebakindlus turgudel vähendada SKT kasvu järgneval pooleteisel aastal 0,2 kuni 0,5 protsenti, vahendab väljaanne Bloomberg. "Mida kauem ebakindlus kestab, seda kulukam on see majandusele," ütles Moscovici.

Rahandusministrid olid positiivselt meelestatud Ühendkuningriigi uue peaministri Theresa May ametisse valimise suhtes, kuna see samm suurendab selgust ja võimaldab peagi alustada pikkade läbirääkimistega ÜK ja Euroopa Liidu edasise suhte üle.

Peaminister Matteo Renzi hiljutisele plaanile Itaalia raskustes pangad mõne miljardi euroga välja lunastada olid paljud EL rahandusministrid selgesõnaliselt vastu. Hollandi rahandusministri Jeroen Dijsselbloemi sõnul peab Itaalia järgima Euroopa Liidu uusi reegleid, mis määratlevad, et pankade toetamise puhul peavad kahjusid tunduvalt enam katma võlausaldajad.

Reeglite eesmärgiks on vältida kaheksa aasta taguse majanduskriisi jooksul tekkinud olukorda, kus pankade kaotused maksti kinni maksumaksjate rahadest. Saksa rahandusministri Wolfgang Schaeuble väitel võib regulatsiooni eiramine kaasa tuua uue Euroopa võlakriisi. "Me teame kõik, et me lõime need Euroopa reeglid, vältimaks rahandus- ja panganduskriisi käigus tehtud vigade kordumist," lausus Schaeuble kohtumisel oma kolleegidele.

Euroala ministrite seas oli "lai üksmeel", et Euroopa Komisjonile tuleks anda vaba käed nõuda Hispaanialt ja Portugalilt leppetrahvi tasumist. Dijsselbloemi väitel pole kumbki riik suutnud vähendada oma eelarvepuudujääki ettenähtud ajaks Euroopa Liidu kokkulepitud piirini 3 protsenti SKT-st.

Teisalt tõid rahandusministrid välja, et Euroopa rahandusreeglid on küllalt paindlikud, vältimaks trahvi täissummade määramist, mis võivad ulatuda 0,2 protsendini riigi SKT-st ja võivad hõlmata Euroopa Liidu regionaalfondi summade vähendamist ulatuses 0,5 protsenti SKT-st.

Iiri rahandusminister Michael Noonan kommenteeris olukorda järgnevalt: "Portugal ja Hispaania ei järginud reegleid, seega tuleb trahv igatahes määrata. Samas on trahv ise Iirimaa vaatepunktist piisav; me pole huvitatud neile sanktsioonide kehtestamisest."