Elektri hind võib langeda tundideks või isegi terveteks päevadeks miinusesse, kui just sütt ja maagaasi kasutavad elektrijaamad ei vähenda suurema tuuleenergia toodangu ajal tootmist, teatas saksa energiakonsultant Markedskraft Deutschland. Jõulupäeval peaks toimuma Saksamaa tuuleenergia tootmise tipp, kui toodang peaks ulatuma kahekordse 30-päeva keskmise tasemeni.

„Tuulenergia puhul on oluline, kuidas kõik hakkab juhtuma,“ ütles Prantsusmaa suurpanga Societe Generale’i analüütik Paolo Coghe. „Kui tuuleenergia tootmine on suur ja nõudlus väike, siis jääb võrgus elektrit üle. Kui tuumaelektrijaamad ja sütt tarvitavad jaamad jätkavad tootmist, siis teenitakse negatiivsete elektri hindade juures mõnda aega kahjumit.“

Tuuleenergia toodangu mahuks on prognoositus pühade ajal 10-20 gigavatti. Saksamaal peaks sel ajal olema keskmine õhutemperatuur kuni 8 kraadi üle tavapärase, ütles MeteoGroupi ilmatark Andreas Gassner.

25. detsembril võidakse Saksmaal toota kuni 25 gigavatti elektrit võrreldes 30-päeva keskmise 14 gigavatiga. 1 gigavatist piisab Euroopas 2 miljoni kodu varustamiseks.

Ka varasematel aastatel on jõulude ajal olnud Saksamaal elektri hinnad negatiivsed. 2012. aasta 24. detsembril maksis järgmise päeva elekter miinus 56,87 eurot MW/h. Ka 2013. aasta jõulude ajal maksti elektri tarbimisele peale.