Jacob Wallenberg, kelle perele kuulub kontrollosalus sellistes firmades nagu Ericsson ning Saab ning mille kogukäive on enam kui 130 miljardit dollarit, kinnitas, et USA sammud õõnestavad nii üleilmsed tarneahelaid kui kindlatel reeglitel põhinevat rahvusvahelist kaubandust.

„Kuhu ma järgmisena investeerin? Kas ma teen järgmise rahapaigutuse või ootan ja vaatan mis juhtub? Millised reeglid homme kehtivad? Kõik see tekitab ebakindlust. Ärimehena ma vihkan seda,“ rääkis Wallenberg.

Tema sõnadel on kaalu, sest Wallenbergide perekond on Euroopa üks suuremaid investoreid, samuti pikaajaline vabakaubanduse toetaja, kellele kuuluvad osalused väga erinevates ettevõtmistes alates Nasdaqi börsist ravimitootja Astra Zeneca, lennufirma SASi ning tarbijaelektroonika tootja Electroluxini.

Electrolux oli esimene firma, mis näitas, mida Donald Trumpi uus tariifide süsteem kaasa toob, kui peatas märtsis 250 miljoni dollari mahus investeeringud Tennessee tehasesse.

„Ettevõte peab endalt küsima: kas ebakindlus seniste reeglite kehtivuse osas mõjutab mu järgmist investeeringut? Terase ja alumiiniumitollid, ähvardused Saksamaa autode osas, nafta- see on terve rida ebakindluse allikaid, mis sunnivad sind enne otsuse langetamist tõsiselt järele mõtlema,“ rääkis suurtööstur.

Perekonna investeerimisfirmat Investor tüüriv Jacob Wallenberg tõmbas paralleeli brexitiga. „Brexiti segadus tähendab, et ma ei investeeri Suurbritanniasse enne kui see segadus on lahenenud,“ lisas ta.