Eestimaa Talupidajate Keskliidu hinnangul on Euroopa põllumajanduskongress kõige esinduslikum ja tähtsam, kogu Euroopat hõlmav talunike suurfoorum aastas, kongressist osavõtjate arvu võib prognoosida 600-800. Tallinnas 18.-20. septembrini toimuva Euroopa Põllumajanduse Konföderatsiooni (CEA) kongressi Eesti-poolseks korraldajaks on Eestimaa Talupidajate Keskliit.

Seoses kongressi ettevalmistamisega olid CEA president Ben Gill ja peasekretär Cristophe Hemard eile ja täna visiidil Eestis.

Visiidi eesmärgiks oli alustada kongressi heaks ja kõrgetasemeliseks läbiviimiseks koostööd eestlastega, kohtuda Eesti poliitikute ja riigiametnikega, samuti Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatusega, teatas taluliidu peadirektor Kaul Nurm.

Ben Gill ütles täna ajakirjanikele, et pidades silmas Euroopa Liidu laienemist on praegu väga sobiv hetk see kongress just Eestis teha. Kongress annab hea võimaluse liikmes- ja kandidaatriikide talunike omavaheliseks kohtumiseks, ühiste probleemide arutamiseks.

Ben Gill, kes on ühtlasi ka Suurbritannia taluliidu president, lausus, et tema kodumaa talupidajatele on liidu laienemine oluline. Samas möönis Gill, et teatud määral on Suurbritannia talunikud ka mures laienemisest tulenevate võimalike pingete pärast.

Tallinna kongressi üks teemadering puudutab just Euroopa Liidu laienemist. Ka räägivad Euroopa talunikud septembris Tallinnas kolme erineva majandusmudeli - plaanimajanduse, reguleerimata ja reguleeritud majanduse - mõjust põllumajandusele, talunikest kui ettevõtjaist, Euroopa ühiskonnast, talunike ootustest laienenud Euroopa suhtes jm.

Eesti taluliidu esimees Ilmar Haak ütles, et Eestile on selle kongressi Tallinnas toimumine väga oluline. Riik on lubanud kongressi läbiviimiseks 800 000 krooni anda ning vajadusel ka summat suurendada, lausus Nurm.