Esmaspäeval Financial Timesis avaldatud pikas intervjuus prognoosib Nokia juht Jorma Ollila lähiaastatel globaalse mobiiltelefonide turu kasvu 10–15%. Ericssoni juht Kurt Hellström ütles aga reedel Taani majanduslehes Börsen ilmunud usutluses, et ka võrgusüsteemide osas lubavad märgid nõudluse toibumist.

“Terve rida tegureid räägib positiivse arengu kasuks. Muu hulgas see, et paljud operaatorid on turule toonud mobiilse multimeedia ehk MMS-teenused. Kui see hästi vastu võetakse ja populaarseks läheb, on operaatorid sunnitud varsti kiiresti uusi võimsusi ehitama,” ütles Hellström. “Pöördest on veel ehk vara rääkida, kuid tundub, et oluliselt halvemaks asjad enam ei lähe,” ütles ta. Firma ise loodab tuleval aastal kasumisse jõuda.

Hellström ei jaga arvamust, et operaatorid on 3G litsentside ostmisest tekkinud võlakoorma all endiselt põlvili ega jaksa investeerida. Radikaalne saneerimine hakkab tulemusi andma. Hollandi KPN jõudis läinud nädalal avalikustatud tulemuste järgi kolmandas kvartalis kasumisse pärast kaks aastat kestnud langust ning üllatas võlgade kiire tagasimaksmisega. Plussi jäi ka Hispaania Telefonica, Briti Vodafone’i kahjum vähenes poole võrra. Positiivselt võeti vastu isegi teade Deutsche Telkomi Euroopa kõigi aegade suurimast, 20,6 miljardi euro suurusest kahjumist lootuses, et sellega on halvim möödas. Investeerimispanga Merrill Lynch fondihaldurite küsitlus näitas läinud nädalal, et viimased kuus kuud on Euroopa telekomisektor olnud suures soosingus. Erinevalt 2001. a suvest ja sügisest, mil sinna investeerida ei tahetud.

Kõige väiksemate kahjustustega on telekomisektori krahhist välja tulnud Nokia. Üheltpoolt aitasid firmat varakult, juba 2000. a buumi ajal, peatatud laienemine ning sisse viidud uuendused – partnerite otsing ja aktiivsem allhanke rakendamine. Teisalt asjaolu, et Nokia käibest tuleb 80% telefonidest, mille tagasilöök jäi väikemaks. Siiski tuli ka Nokial koondada – kokku 7600 töötajat 60 000st. Ericsson on vähendanud töötajate arvu tippaja 107 000-lt praegu 72 000-le ja jätkab tuleval aastal koondamisi, et jõuda 60 000-le.