Bakteri toetuseks oli tema loojal Marika Mikelsaarel ja tema kolleegidel ette näidata enamkui 20 teaduspublikatsiooni ning labori-, loom-, ja inimkatsete tulemused, vahendab Tartu Ülikooli ajakiri. Samuti on bakteril olemas Eesti, USA, Venemaa ja Euroopa patendid.

"Käesolevat küsimust on vaadelnud EFSA teadlased ning see on saanud negatiivse vastuse, kuna efekti tõestavaid inimuuringuid ei olnud," selgitas EFSA pressiesindaja Lucia de Luca, lisades, et kui kasulik mõju ongi, siis ei esitatud selle tõestamiseks piisavalt materjali.

ME-3 on uuritud pulbrina ja kitsepiima lisatuna, kuid mitte Tere toodetes. EFSA ei näinud seost ME-3 tarbimise ja potentsiaalselt patogeensete bakterite vähenemise vahel, selgitas Mikelsaar.

Helluse sarja loojal Terel aga olid bakteriga suured plaanid.

"Kui nad nüüd annavad meile positiivse kinnituse, siis see on esimene bakter maailmas, mis on tervisele kasulik. Ja see on nagu siis Tartu Ülikooli juures välja töötatud, see on meie käes müüa ja turundada. Me Alariga (turundusjuht Alar Pink - toim) istume, Rene (kommertsdirektor Rene Varek - toim) on ka, pead on koos ja mõtleme, et kui me selle saame, siis mida me teeme. See võib olla tohutu plahvatus järgmises poolaatas," ütles Tere piimatööstuse juht Oliver Kruuda kevadel saates "Kahekõne".

Tere juhataja asetäitja Ülo Kivine sõnas, et Tere teeb jätkuvat koostööd Tartu Ülikooliga ME-3 sarja toodete kasulike omaduste väljatoomise osas ja nad on endiselt optimistlikud laienemise osas selle sarjaga ka muudele turgudele.

Mikelsaar ei alistu võitluseta ja soovib näha, kuidas areneb vaidlus EFSA-ga ning milline on Euroopa Komisjoni president José Manuel Barrosole saadetavate teaduslike aspektide vaidlustamise tulem.