See annab loa turustada piimhappebakterit Lactobacillus plantarum NCIMB 30236 kõikides Euroopa Liidu riikides, vahendab BNS.

OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse bakter on esimeste seas Euroopa Liidus, millele anti Euroopa Komisjoni luba ning mis kanti komisjoni registreeritud söödalisandite nimekirja silokonservandina, edastas ettevõte.

Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse juhataja Ene Tammsaare sõnul on aastatepikkust uurimistööd lisaks ettevõttele teinud Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli ja Eesti Maaviljeluse Instituudi teadlased ning Starter ST OÜ.

"Eesti on siiani silokonservante importinud, kuid nüüd on meil olemas oma kodumaine silokonservant, millel on kõrge ekspordipotentsiaal," lausus Tammsaar.

Piimhappebakter kuulub Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskusele ning ettevõte annab litsentsi bakteri tootmiseks ja turustamiseks.

Silobakteri uuringuid toetanud Starter ST juhatuse esimees Üllas Jaaska loodab Eestis avastatud bakteriga silokonservandi müügile tuua järgmisel kevadel. Lisaks Eestile on plaan alustada ekspordiga Soome ja Lätti ning sealt edasi juba järgmistesse EL-i riikidesse.

Bakter pärineb Lõuna-Eesti rohumaadelt, isoleeritud laktobatsillide segakultuurist. Bakteril on võime toota piimhapet. Tekkiv happeline keskkond konserveerib sööda, hoides ära riknemist põhjustavate mikroorganismide arengu. Silobakteri kasutamine parandab haljassöödast valmistatava silo kvaliteeti ning aitab vältida fermentatsioonil tekkivaid toitainete kadusid.

Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus uurib teadusasutuste ja ettevõtluspartneritega koostöös piima biotehnoloogilisi tootmis- ja töötlemisvõimalusi.