Uus ühtse turu pakt tuli välja pärast neljakuist avalikku arutelu ja rohkem kui aasta kestnud tööd Euroopa institutsioonides. Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso sõnul on ühisturg prioriteetse projektina trumbiks majanduskriisiga toimetulekul ja uuendatud tegevuskava vägagi praktilise suunitlusega. "12 meedet, millega me praegu algust teeme, peaksid muutma ühtse turu uuesti ettevõtjate, töötajate ja tarbijate teenistuses olevaks otsustavaks tõukejõuks. Meie eesmärk on, et 2012. aastaks oleks ühtne turg veelgi tugevam," ütles Barroso. Pakti peavad hiljemalt 2012. aasta lõpuks heaks kiitma liikmesriigid ja Euroopa Parlament, vahendab Äripäev.

Raskusi tekitab kapitali puudumine. Esimene prioriteetne valdkond on väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete juurdepääs kapitalile. ELis on enam kui 20 miljonit väikese ja keskmise suurusega ettevõtet, kellel on vajaliku kapitali puudumise tõttu sageli raskusi töötajate palkamise, uute toodete turule toomise ja infrastruktuuri uuendamisega. Plaanis on luua riskikapitalifondide üldstatuut, mis võimaldaks ühes liikmesriigis tegutsevatel fondidel investeerida mis tahes muus liikmesriigis ning pakkuda ka innovaatilistele VKEdele asjatundlikult ja atraktiivse hinnaga rahalisi vahendeid. VKEdel tehakse lihtsamaks ka finantsteabe esitamise nõuded ja ligipääs riigihangetele.

Teise põhipunktina on plaanis soodustada töötajate liikuvust ühtse turu piires ning veelgi lihtsustada kutsekvalifikatsioonide tunnustamist.

Kolmas prioriteetne valdkond puudutab intellektuaalomandi kaitset. Nimelt on intellektuaalomandiga seotud 44-75% Euroopa ettevõtjate ressurssidest. Leiutiste kaitse ühtse Euroopa patendi näol peaks esialgsete plaanide järgi hakkama kehtima 25 liikmesriigis (v.a Hispaania ja Itaalia) aastast 2013. "Ühtse patendikaitse eesmärk on muuta innovatsioon odavamaks ja lihtsamaks nii firmadele kui ka leiutajatele kõikjal Euroopas," ütles siseturu volinik Michel Barnier.