Brüsselis töötava Eesti Televisiooni (ETV) korrespondendi Indrek Treufeldti sõnul on talle silma hakanud, et Eestiga võrreldes saab euroliidu pealinnas odavamalt kätte CD- ja DVD-plaate ning raamatuid. “Eestis on näiteks raamatud väga kallid,” lausus Treufeldt. “Siin tekib mahuefekt. Müüdavad kogused on suured ning seetõttu saab teatud tooteid odavamalt,” selgitas ta.

Treufeldti sõnul võib häid CD-plaate promokampaaniate käigus soetada Brüsselis näiteks 5 euroga (u 75 krooni). “Kui tegu on ikka väga kuuma plaadiga, siis kipub ka hind maailmaturuhinnaga võrdne olema.”

ETV korrespondendi hinnangul saab ka kodutehnikat tänu eripakkumistele soetada odavamalt kui Eestis.

Euroopa Komisjoni juures asuva Eesti delegatsiooni esindaja Tiina Maibergi sõnul hakkas talle Brüsselis näiteks riidekaupade osas silma see, et suvise hooajakauba müügil tegid kaupmehed suuri allahindlusi. “Ma olen siin olnud lühikest aega, kuid jääb mulje, et allahindlus tuleb allahindluse otsa,” lausus Maiberg.

+/- Elektroonika kaupluseketti omava Sandman Grupi müügidirektori Urmas Arula hinnangul ei ole tehnikatoodete hinnad mujal Euroopas Eestiga võrreldes odavamad. “Ma julgen arvata, et meie hinnad on vähemalt samal tasemel või natuke odavamad kui mujal Euroopas,” lausus Arula.

Samas kinnitas Eesti Päevalehega mõne nädala eest rääkinud Andrus (30), kes töötas aastaid Inglismaal, et tehnika- ja riidekaubad on saareriigis Eesti hindadega võrreldes tunduvalt soodsamad.

Miks on aga olukord selline, et Eesti madalate sissetulekute juures on kodutehnika hinnad samal tasemel kui arenenud ELi riikides? Arula sõnul peitub üks põhjus Eesti väiksuses: tellitavad kogused on Euroopa mõistes tagasihoidlikud ning see avaldab survet ka hinnale.