Töölised katkestasid töö kümnetes tehastes, mis toodavad rõivaid maailma juhtivatele firmadele, ning avaldasid tundide kaupa meelt Gazipuri, Mouchaki ja Ashulia tööstuspiirkondade tänavatel, vahendab BNS.

Gazipuri politseiülema asetäitja Mustafizur Rahmani sõnul osales protestis vähemalt 20 000 töölist, kes nõuavad suurt palgatõusu.

Bangladesh on maailma suuruselt teine valmisriiete eksportija, riigi 4500 rõivatehase arvele langeb umbes 80 protsenti riigi ekspordist. Enamik Bangladeshi töölistest saab pärast 2010. aastal ametiühingute, valitsuse ja ettevõtete vahel sõlmitud lepingut 3000 taka (38 dollarit) suurust kuupalka, mis on üks maailma madalamaid.

Tänavu juunis moodustas valitsus palkade ülevaatamiseks komisjoni, ametiühingud nõuavad 8114 taka (100 dollarit) suurust miinimumpalka. Tehaseomanikud on nõudmise tagasi lükanud, teatades, et suudavad tõsta palka vaid 20 protsenti 3600 takani.

Tänavu aprillis varises Bangladeshis kokku hoone, mille rusudesse jäi sadu töölisi. See oli hoone, kus muuhulgas toodeti esemeid ja rõivaid Lääne firmadele. Muu hulgas valmistati seal rõivaid ka Itaalia firmale United Colors of Benetton ja Hispaania firmale Mango. Mõlemad brändid on Eestis olemas.

Bangladesh on Hiina järel suuruselt teine rõivaste eksportija maailmas, kuid töötingimused sealsetes vabrikutes ei kannata kriitikat. Riigi suurimaks kaubanduspartneriks on Euroopa Liit - üle 50 protsendi seal valmistatud rõivaist eksporditakse Euroopa turule.

Tallinnas avati hiljuti Rootsi rõivafirma H&M-i kauplused. Noorte naised Bangladeshis aina töötavad, sest just sealt pärineb arvestatav osa ka H&M-is müüdavatest rõivastest. Aga rootslaste miljardiäri ei ole mingisugune erand. Eestis on üha raskem leida imporditud rõivabrändi, millel ei oleks seost Bangladeshiga: lisaks eelpool mainitule veel teiste hulgas ka Hugo Boss, Adidas, Puma, Tommy Hilfiger, Diesel, Calvin Klein, Nike.