Eurostati poolt avaldatud statistika põhjal on Eestis euroliidu madalaim kapitalimaksu (maks äriühingute kapitali tehtavatelt sissemaksetelt) määr – 10,3 protsenti. Samas on kõrgeim määr Küprosel- 50,5 protsenti. Madalad kapitalimaksu määrad on ka Leedus – 12,1 ja Lätis – 14,6 protsenti.

"Madal kapitali maksumäär tuleneb ennekõike Eesti kasumi maksustamise eripäradest, mille kasuks otsustati juba 2000. aastal," ütles Eesti Päevaleht Onlinele rahandusministeeriumi nõunik Annika Vilu. "Eesti valik on olnud maksustada vähem teenimist (tööjõu- ja kapitalimaksud) ning enam tarbimist (tarbimismaksud)."

Euroopa Liidu kodanike maksukoormus on suurem kui USA ja Jaapani kodanikel. 2007. aastal oli Euroopa Liidus kõrgeim maksukoormus Taanis ja madalaim Rumeenias.


Taanis oli maksukoormuse määr 48,7 protsenti ja Rootsis 48,3 protsenti; madalaimad määrad olid aga Slovakkias ja Rumeenias – mõlemas riigis 29,4 protsenti.

Eesti maksukoormuseks võib kujuneda 33,6 protsenti

Eesti maksukoormus oli 2007. aastal 33,1 protsenti. Rahandusministeerium pakub Eesti tänavuseks maksukoormuseks esialgse prognoosi järgi 33,6 protsenti, mis on kõrgeim määr alates 1998. aastast, mil see oli 34,2 protsenti. Võrdluseks – eelmisel aastal oli maksukoormus 32,5 protsenti.

"Maksukoormust SKP-sse arvestatakse maksulaekumiste pealt - seega sõltub maksukoormus enam näiteks tööhõivest ja tarbimise kasvust kui teinekord maksutõusust," selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman Eesti Päevaleht Onlinele. "Seega kui kasvavad maksulaekumised, kasvab ka maksukoormus."

Seeman rõhutas, et järgmise aasta maksukoormus sõltub eelkõige maksuotsustest, nagu töötuskindlustusmaksemäära tõstmine, tulumaksumäära alandamise jätkamine ning majanduse arengutest (sisetarbimine, majanduskasv jne).

"Ilmselt võib eeldada maksukoormuse kasvu, ent täpsema hinnangu andmiseks on muutujaid liialt palju," lisas ta.

Slovakkias on alates 2000. aastast vähenenud maksukoormus kõige rohkem – kui 2000. aastal oli see 34,1 protsenti, siis 2007. aastal 29,4 protsenti. Slovakkiale järgneb Soome, kus maksukoormus vähenes 2000. aasta 47,2 protsendilt 2007. aastaks 43 protsendini.

Euroopa Liidus tõusis 2007. aastaks kõige enam maksukoormus aga Küprose kodanikel, kirjutas portaal www.cyprus-mail.com Küprose maksukoormuseks kujunes vaadeldaval aastal 41,6 protsenti.


Taanis kõrgeim üksikisiku tulumaks


Liikmesriikides erinevad määrad kõige rohkem aga üksikisiku tulumaksu osas. Kui Taanis oli eelmisel aastal astmelise üksikisiku tulumaksu korral kõrgeim määr 59,9 protsenti ja Rootsis 56,4 protsenti, siis Bulgaarias on see vaid 10 protsenti, Tšehhis 15 protsenti ja Rumeenias 16 protsenti.

Samas on alates 2000. aastast üksikisiku tulumaksu määr paljudes Euroopa Liidu liikmesriikides kas langenud või jäänud samale tasemele. Kõige enam vähenes üksikisiku tulumaksu määr Bulgaarias, Rumeenias ja Slovakkias. Vaid Rootsis ja Portugalis on üksikisiku tulumaks tõusnud.

Eurostati järgi jätkub Euroopa Liidus ka tarbimismaksu kasv, mille määr 2007. aastal oli liikmesriikides kokku keskmiselt 22,2 protsenti. Seejuures on kõrgeimad tarbimismaksu määrad Taanis – 33,7 ja Rootsis – 27,8 protsenti. Madalaim määr on aga Kreekas – 15,4 protsenti.

Küprosel ja Bulgaarias on Euroopa Liidu madalaim ettevõtte tulumaksu määr – 10 protsenti. Kõrgeim määr on Maltal – 35 protsenti.