EASist öeldi, et kindlasti ei pea proua Ilves EASist saadud ligi 3 miljoni kroonist toetust tagasi maksma, kuigi külalistemaja ainus klient ja rendimaksja on praegu president Ilves. Samuti olevat välistatud võimalus, et presidendipaar sai endale toetusrahaga kodu ehitada, kirjutab Äripäev. “Seega on OÜ-l Ermamaa kohustus jätkata pärast kitsenduste äralangemist keskuse sihtotstarbelist kasutamist viie aasta jooksul alates projekti elluviimise lõppemisest ning selle hulka ei kuulu aeg, mil keskus on avalikkusele külastamiseks suletud,” ütles EASi esindaja.

Ermamaa projekti “Turismiobjekt — Erma park: külalistemaja, raamatukogu, konverentsikeskuse rajamine Viljandimaale Abja valda” elluviimine lõppes 2007. aasta jaanuaris, mil Ärma talu külastajatele ka avati. “Jaanuarist juulini 2007 oli keskuse tegevus igati kooskõlas äriplaaniga ning seda külastas igal kuul keskmiselt 150 klienti ja huvilist nii Eestist kui ka välisriikidest. Keskus leidis laialdast kajastust meedias, mis on kaasa aidanud nii Abja valla kui ka laiemalt kogu Lõuna-Eesti kui turismisihtkoha tutvustamisele,” märkis EASi esindaja.

Erma pargi külalistemaja oli külastajatele avatud kuni ajani, mil Ermamaa taotles EASilt turismitalu kasutamise otstarbe ajutist kitsendamist ehk palus peatada külalistemajas majutus- ja turismiteenuste osutamine avalikkusele. Evelin Ilvese esitatud taotluse põhjuseks oli kinnistu omaniku Toomas Hendrik Ilvese saamine presidendiks. Nimelt oleks presidendiametist tulenevate kohustuste, piirangute ja julgeoleku tagamise küsimuste ühitamine Ermamaa majandustegevusega muutunud Evelin Ilvese väitel liiga keerukaks.