Ajaloo suurimal esmapakkumisel (IPO) neljapäeval 38 dollarile hinnatud aktsia kerkis Nasdaqi börsil kauplemise alguses 42,55 dollarile. Kümme minutit hiljem oli aga aktsia langenud 40 dollarini, vahendab BNS.

IPO käigus paisati müüki 421 miljonit aktsiat ning firma väärtus hinnati 104 miljardile dollarile.

Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerbergi jättis firmast enda kätte arvatust väiksema osa ehk 28 protsenti.

Paljud analüütikud on hoiatanud, et Facebooki aktsia on selgelt üle hinnatud, mille põhjuseks on suur huvi ja vähene aktsiate pakkumine, kirjutas sel nädalal Dagens Industri. Saatuslikuks ajaks nimetatakse oktoobri lõppu, kui tekib 1,4 miljardi aktsia müümise õigus.

Vahetult pärast keskpäeva oli aktsia hind tõusnud 1,6 protsendi võrra 39,65 dollarini.

"Reaktsioon on pisut leigem, kui paljud lootsid," ütles Marylandi ülikooli majandusteadlane Gerard Hoberg. "Ma arvan, et üks põhjus on see, et tegemist on väga suure pakkumisega."

Tema hinnangul on Facebooki arvude tagamaid uurinud professionaalid kahtlevamad, kui võrgustiku kasutajatest väikeinvestorid.

Finantsblogi Business Insider arvates, ei langenud hind alla 38 dollari seoses suure koguse ostusoovidega IPO hinna tasemel.

Lou Kerner Social Internet Fundist arvas, et IPO hind oli õige.

"Kompanii teenis hunniku raha, paljud varased investorid, töötajad ja asutajad said aktsiad rahaks teha, ja see tõuseb natuke, nii et uutel investoritel läks päris hästi."