Facio Ehituse juhatuse esimees Toomas Tromp teatas ERR-i uudisteportaalile, et Harju maakohtus täna langetatud süüdimõistev otsus on seotud aastatel 2004-2005 toimunud majandustehingutega, mis tehti tänaseks pankrotistunud KR Kaubanduse AS-i ja enam kui 20 riiulifirma vahel.

“Süüdistuse kohaselt liikus nendelt firmadelt fiktiivsete arvete alusel ostetud kaup KR Kaubanduse AS-i kaudu edasi Facio Ehituse AS-i, kus see kanti ehitusobjektide kuludesse, millega ühtlasi ebaseaduslikult vähendati ettevõtte maksukohustust,” selgitas ta.

“Kahetsusväärselt olid sellise tegevusega seotud mõned meie ettevõtte projektijuhid, kellest osa on oma õigusvastast tegevust ka tunnistanud,” märkis Tromp.

“Uurimise käigus ei ole kriminaalvastutusele võetud ühtegi füüsilist isikut, süüdistust pole esitatud ka KR Kaubanduse AS-i vastu seoses viimase pankrotistumisega. Vastutajaks on jäänud ainult Facio kui sellest uurimisest läbi käiv ainus tegutsev ja kasumlik ettevõte,” nentis ta.

Tromp kinnitas, et Facio Ehitus on sellest kahetsusväärsest juhtumist juba ammu teinud vajalikud järeldused, täiustatud on sisemist töökorraldust ja kontrolli.

“Tegime uurimise käigus tihedat koostööd uurimisorganitega, kuid uurimise käigus ei õnnestunud välja selgitada väidetava maksupettuse tegelikke organisaatoreid, seletusi on andnud ainult kaasaaitajad ja vahendajad. Seetõttu oleme ka täna jätkuvalt seisukohal, et Facio Ehituse AS ei ole sooritanud talle inkrimineeritud kuritegu,” ütles ta.

Trompi sõnul oleks pettuse tegelikud autorid tulnud välja selgitada kriminaaluurimise käigus, kuid seni on Facio olnud koos uurijatega seisukohal, et see pole oma ajamahukuse tõttu
ratsionaalne. “Küll aga kaalume oma otsust lähema kümne päeva jooksul nüüd veelkord, arvestades asja vastu tekkinud suurt avalikku huvi,” kinnitas ta.