Ehituse riigihankeid vaadates jääb silma, et üks firma võidab teistega võrreldes kordades rohkem riigihankeobjekte, alates 2004. aasta algusest on Facio Ehituse AS võitnud 62 ehituse riigihanget, kusjuures eriti huvitavaks teeb selle asjaolu, et kolmandikul juhtudel pole firma võidetud hanke piiridesse mahtunud, vaid on tulnud tellijalt raha juurde küsida, kirjutab Äripäev.

Kahjuks jääb vaid teoreetiliseks küsimus, kas poleks riigiasutustel olnud Facio Ehituse lisatööde mahtu arvestades odavam kohe teine firma valida jaa iseküsimus on see, kuidas sellist ehitustaktikat kasutades Facio endiselt riigihankeid võidab ehk millist rolli mängivad selles tellijad - ametnikud ja poliitikud. Sõpru tundub Faciol nende seas jätkuvat.

"Kahtlustada, et me riigihangetel pakkumisi tehes lisatööde peale välja läheme - see ei ole meie taktika," kummutab Facio Ehituse juhatuse esimees Toomas Tromp koheküsimuse.


Eriti õnneliku käega on riigihangete registri järgi Facio Ehitus Tallinna haridusameti korraldatud ehituse riigihangetel, 2004. aasta algusest on 26-st edukalt lõppenud avatud pakkumismenetlusega hankest Facio Ehitus endale napsanud täpselt pooled ehk 13 ja kas ongi vaja lisada, et haridusameti kaheteistkümnest lisatööst on olnud kümme Facio Ehituse teha.

Facio Ehituse vihaseim kritiseerija on Riigi Kinnisvara juhi kohalt Keskerakonna lahti kangutatud Tiit Ottis, kes ütleb, et tema inimeste rumalusse ei usu, kuid kui tehakse selliseid kokkuleppeid tööde asendamiseks, kus hind jääb samaks, siis eesmärgiks ongi järele anda ja rumalusi aktsepteerida.

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel annetas Facio Ehitus 2003. aasta Riigikogu valimiste eel Keskerakonnale 200 000 krooni, 1999. aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel sai sama erakond Trombilt 50 000 krooni ning Facio Ehitusega seotud firmadelt OÜ Westrall ning Sanard Grupp kahepeale 240 000 krooni.



Tallinna haridusameti haldusosakonna juht Anti Sirkel kurdab, et viimastel aastatel riigihangetel reaalset konkurentsi ei ole, tihtipeale tuleb aktsepteerida ühe pakkujaga hange.