"Justiitsministeerium on nimetatud riigikohtu lahendit lugenud ja seal esitatud seisukohtadega kursis. Kahtlemata on tegemist teemaga, mis vajab edasist põhjalikumat arutelu ja analüüsi," ütles justiitsministeeriumi asekantsler Kristel Siitam-Nyiri BNS-ile.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul on antud kaasuse puhul küsimus juriidilise isiku karistamise võimalikkuses ja seega seadusloome justiitsministeeriumi pärusmaa, kuid rahandusministeerium plaanib muuta riigihangete seadust.

"Uue riigihangete seaduse eelnõu välja töötamisel analüüsib rahandusministeerium kindlasti ka seda, kas üldse ja kuidas oleks võimalik laiendada pakkujate hankemenetlusest kõrvaldamise aluseid seoses kriminaalkaristustega. Kõrvaldamise alused on meile ette antud riigihangete direktiivides," rääkis Aasmäe.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe on varem BNS-ile öelnud, et riigikohus tõi selgust kehtivate sätete tõlgendamisel. "Riigikohus viitab oma otsuses, et seadus võimaldab praegu juriidilise isiku jagunemise, ühinemise või likvideerimise abil vältida selle isiku karistamist või siis muuta karistamine ebatõhusaks põhjusel, et süüteo toime pannud juriidilise isiku majanduslik identiteet on karistamise hetkeks üle läinud mõnele teisele juriidilisele isikule," rääkis Veermäe.

Riigikohus tühistas esmaspäevase otsusega madalamate kohtuastmete otsused, millega Facio Ehitus OÜ ja OÜ Räga mõisteti süüdi maksukuritegudes, mõistis Facio Ehituse maksukuriteos õigeks ja lõpetas OÜ Räga kriminaalmenetluse, sest ettevõte on likvideeritud.

Facio Ehituse OÜ, mille kohtud tunnistasid koos OÜ-ga Räga süüdi selles, et Facio Ehituse AS esitas aastatel 2004-2007 maksudeklaratsioonides valeandmeid, kanti äriregistrisse 5. novembril 2010, märgitakse riigikohtu otsuses, seega kuriteo toimepanemise ajal ei olnud Facio Ehituse OÜ-d ei selle ega ka ühegi teise ärinime all registrisse kantud.