Tromp viitas Facio Ehituse 2004-2008 aasta käibele, mis ulatus 3,68 miljardi kroonini. Sama perioodi puhaskasum ulatus 190 miljonit kroonini.

"Meie suhtes täna rahuldatud tsiviilhagi moodustab puhaskasumist umbes 7 protsenti, mistõttu pole alust hinnanguks, nagu ettevõte oleks tegelenud tahtlikult maksupettusega kasumi teenimise eesmärgil," ütles Tromp meediaväljaannetele saadetud vastuses.

"Pigem on tegemist meiepoolse "tööõnnetusega", mida tuleb küll häbeneda ja kahetseda, kuid mis ei takista edasiminekut. Õppetund on selles, et edaspidi tuleb palju hoolikam olla nii personali kui äripartnerite valikul."

Harju maakohtus tunnistas täna Facio Ehituse AS-i süüdi maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuhaldurile maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmete esitamises ja karistas ehitusettevõtet rahalise karistusega kolm miljonit krooni. Lisaks mõistis kohus ettevõttelt riigi kasuks välja tsiviilhagi summas 13,3 miljonit krooni.

Süüdistuse järgi esitasid ettevõtte projektijuhid raamatupidajale fiktiivseid arveid, mille tulemusena esitas ettevõte maksu- ja tolliametile alates 2004. aasta märtsist kuni 2007. aasta novembrini valeandmeid sisaldavaid käibe-, tulu- ja sotsiaalmaksu maksudeklaratsioone. Maksudena jäi seetõttu laekumata enam kui viis miljonit krooni krooni.

Trompi sõnul tegi maakohtus täna otsuse, mis tugineb ligi kolm aastat kestnud uurimise kokkuvõttele.

"Põhiosas puudutab süüdistus aastatel 2004-2005 toimunud majandustehinguid, mis tehti tänaseks pankrotistunud KR Kaubanduse AS-i ja enam kui 20 nn riiulifirma vahel. Süüdistuse kohaselt liikus nendelt firmadelt fiktiivsete arvete alusel ostetud kaup KR Kaubanduse AS-i kaudu edasi Facio Ehituse AS-i, kus see kanti ehitusobjektide kuludesse, millega ühtlasi ebaseaduslikult vähendati ettevõtte maksukohustust,"  Tromp.

"Kahetsusväärselt olid sellise tegevusega seotud mõned meie ettevõtte projektijuhid, kellest osa on oma õigusvastast tegevust ka tunnistanud. Uurimise käigus ei ole kriminaalvastutusele võetud ühtegi füüsilist isikut, süüdistust pole esitatud ka KR Kaubanduse AS-i vastu seoses viimase pankrotistumisega. Vastutajaks on jäänud ainult Facio kui sellest uurimisest läbi käiv ainus tegutsev ja kasumlik ettevõte."

Fasio Ehituse juhi sõnul on kahtlemata tegemist kahetsusväärse juhtumiga, millest ettevõte on juba ammu teinud vajalikud järeldused.

"Oleme oluliselt täiustanud sisemist töökorraldust ja kontrolli. Tegime uurimise käigus tihedat koostööd uurimisorganitega, kuid uurimise käigus ei õnnestunud välja selgitada väidetava maksupettuse tegelikke organisaatoreid, seletusi on andnud ainult kaasaaitajad ja vahendajad. Seetõttu oleme ka täna jätkuvalt seisukohalt, et Facio Ehituse AS ei ole sooritanud talle inkrimineeritud kuritegu. Küll aga on fiktiivsete arvetega seotud tehingutes teadmatusest või ka tahtlikult olnud osalised mitmed meie keskastme juhid. Sellest tulenevalt tunnistame meie vastu esitatud tsiviilhagi, mille kohus täna ka rahuldas."

Suurem osa tsiviilhagi summast on ettevõte riigile Trompi sõnul juba 2008. aastal hüvitatud, mistõttu likviidusprobleemi ega pankrotiohtu otsuse jõustumise korral ettevõttel ei teki.

"Kriminaalasja avalik arutamine võtaks aega mitu aastat ja meie ühine seisukoht uurimisorganiga oli, et see ole ole ratsionaalne. Küll aga kaalume oma otsust lähema kümne päeva jooksul nüüd veelkord, arvestades asja vastu tekkinud suurt avalikku huvi," sõnas Tromp.

Facio Ehituse selle aasta seitsme esimese kuu netokäive oli esialgsetel andmetel 500 miljonit krooni ja puhaskasum 30 miljonit krooni. Käesoleva aasta käibeks prognoosib ettevõte umbes 900 miljonit krooni. Hetkel on ettevõttel töös üle 50 ehitusobjekti.