“Esimesel võlausaldajate üldkoosolekul selgus üllatusena, et Tallinna Farmaatsiatehase AS on esitanud Kristiine Ehituse vastu nõude ülisuures summas, mis ei kajastu teadaolevalt üheski varasemas majandusaasta aruandes vms dokumendis ei võlausaldajal ega võlgnikul,” sõnas võlausaldajate ASi Suva ning Dalton Invest OÜ esindaja, advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Urmas Ustav. Dalton Investi omanik on Suva suka- ja sokivabrikant Viktor Saarestik, kirjutab Äripäev.

Adu Hakile kuuluv Kristiine Ehitus, mis enne 2009. aasta jagunemist kandis nime Wolmreks Ehitus, ehitas Dalton Investi tellimusel Tallinnas Niine 11 loomeinkubaatori maja. Segadused raha maksmisel viisid selleni, et kõigepealt ütles ehitaja lepingu üles ning siis ka tellija. Praegu nõuab Dalton Invest pankrotipesast tagasi ehitajale enammakstud summat, mis koos leppetrahviga küündib 600 000 euroni. Samas on Kristiine Ehitusel kokku üle miljoni euro suurune nõue Suva ja Dalton Investi vastu.

Tallinna Farmaatsiatehase AS esitas aga pankrotihaldurile nõude, mis koos põhivõla ja viivisega küündib kokku üle 2,6 miljoni euro. Farmaatsiatehase juhataja Raivo Unt ütles, et tegemist on juba 2007. aastast pärit lepingutega, mille järgi pidi Wolmreks Ehitus neile projekteerima ja ehitama Lasnamäe tööstusparki uue tootmishoone. Tööd hakkasid ka pihta, kuid siis hakkas ehitaja kokkulepitust hoopis suuremat summat nõudma ning farmaatsiatehas ütles lepingu üles, olles paberite järgi ehitajale juba ära maksnud üle kahe miljoni euro. Unt ei soovinud küll selgitada, miks nad nii suure summa tagasiküsimiseks ei ole kohtusse pöördunud.

Ustavi sõnul ei olnud farmaatsiatehase nõude olemasolu teada ka jagunemise järel tekkinud uue OÜ Wolmreks Ehitus (pankrotis) pankrotihaldurile Indrek Lepsoole, kel on ometi juurdepääs võlgniku raamatupidamisele ja majandusdokumentidele. “Algusest peale on võlausaldajate vahel pinged. Seal tekkis kaks gruppi, kes tahtsid esimesel üldkoosolekul hakata küsimusi otsustama,” rääkis Kristiine Ehituse pankrotihaldur Peeter Sepper. Kahte leeri jagunesid hääled pankrotitoimkonna liikmete valimisel ning väikese võlausaldaja nõude ülempiiri määramisel.