Vichmanni väitel maksis tehas Magnum Grupile miljoneid asjata

Tallinna Farmaatsiatehase suuraktsionäri Marcel Vichmanni hinnangul maksis Farmaatsiatehas eelmisel kevadel ettevõtte tollasele suuromanikule Magnum Grupile 13,72 miljonit krooni midagi vastu saamata.

"See raha, mis on Magnumile makstud, on kulunud asjatult, selles olen ma täiesti kindel," ütles Vichmann eile pärast kohtumist Farmaatsiatehase praeguse juhatuse liikme Arno Kaseniiduga.

Miljonid kadusid erastamistehingusse

Farmaatsiatehas maksis Magnum Grupile 13,7 miljonit krooni eelmise aasta kevadel esinduslepingu alusel, et konsortsiumi vähemusosanikuna osaleda Poola farmaatsiaettevõtte Polfa Tarchomini erastamiskonkursil. Tollase Farmaatsiatehase juhatuse esimehe Jaak Hioni sõnul juhtis konsortsiumi Magnum Grupp.

Vichmanni sõnul on talle Farmaatsiatehases näidatud paberites küll kirjas, kellele ja kui palju Farmaatsiatehas raha maksma pidi, kuid mille eest ja mis kasu firma selle eest sai, seda paberitest ei selgu.

"Kui isegi Farmaatsiatehasel endal pole aasta pärast tehingu tegemist korralikku ülevaadet, mida tema esindaja tema rahade eest tegi, siis olen ma kindel, et selle kulu tegemine oli väga ebaotstarbekas," sõnas Vichmann.

Kaseniidu sõnul kirjutas Farmaatsiatehase poolelt esinduslepingule alla juhatus.

"Mulle millegipärast siiski tundub, et seda lepingut arutati omanike ja nõukogu tasemel, teisisõnu - juhatus oli pigem vaid täitja," ütles ta.

Tollane Farmaatsiatehase nõukogu esimees Margus Linnamäe, kes oli samal ajal ka tehase tollase suuromaniku Magnum Grupi juhatuse esimees, ütles, et Polfa erastamisel osalemine oli lihtsalt ebaõnnestunud äriprojekt.

"Farmaatsiatehasele see 13,7 miljonit polnud kindlasti mahavisatud raha, sest erastamise ebaõnnestumise tõttu saadud kogemus oli kasulik nii TFT-le kui ka teistele konsortsiumi osalistele," lisas Linnamäe. Osalemine erastamiskonkursil oli tema sõnul heaks kiidetud nii juhatuses kui nõukogus, idee osalemiseks tuli tema sõnul tõenäoliselt väljastpoolt Farmaatsiatehast.

Kaseniidu sõnul maksis Farmaatsiatehas 13,7 miljonit Polfa erastamisest osavõtmise kulude katteks. Kuidas Polfa erastamiskonkurss lõppes, seda Kaseniit öelda ei osanud, kuid ta lubas selle informatsiooni hankida ja avalikkusele teatada hiljemalt reedel avaldatavas börsiteates. Eelmise aasta märtsis avaldatud börsiteates lubas tollane juhatus info erastamise kohta avaldada kohe pärast erastamiskonkursi lõppu.

Aktsionär nõuab uurimise läbiviimist

Vichmanni sõnul ootab ta edasiste sammudega, sest Kaseniit on lubanud proovida leida lisadokumente 13,7 miljoni krooni kulutamise kohta.

Juhul kui Kaseniit lisadokumente ei suuda leida, on Vichmanni sõnul võimalus lasta ettevõtet põhjalikult uurida kas Farmaatsiatehase audiitorfirmal PriceWaterhouseCoopers, börsil või politseil. Võimalik on tema sõnul ka aktsionäride üldkoosoleku kaudu erikontrolli nõudmine, kuid selleks on vaja 25 protsendi aktsionäride poolthääli.

14 miljoni krooni kadumine Poola

Esinduslepingu sõlmimise ajal olid Farmaatsiatehase juhatuses ja nõukogus:

Juhatus: Jaak Hion, Jüri Metsaorg, Aivi Velleste

Nõukogu: Margus Linnamäe, Aivar Linnamäe, Georg Gavronski, Tarmo Laanetau, Igor Piho

3. märts 1998 - Farmaatsiatehas teatas börsile osalemisest Poola farmaatsiatehase Polfa Tarchomin erastamiskonkursil ja jõudmisest konkursi teise etappi. Konsortsiumis osalesid ka Grindeks, Investeerimispank (omab tütarettevõtte Arials kaudu suurosalust Läti farmaatsiatehases Grindeks, mis on omakorda Tallinna Farmaatsiatehase suuromanik), projekti juhtis väidetavalt Magnum Grupp. Konkursil osalemise kulude katteks maksis Farmaatsiatehas Magnum Grupile 13,7 miljonit krooni.

17. märts 1998 - Magnum Grupp müüs 55-protsendilise osaluse Farmaatsiatehases Grindeksile. Magnum Grupiga seotud firmale Inex Infotrade jäi firmas 5,2-protsendiline osalus.

20. aprill 1998 - Konsortsium esitas Polfa erastamiseks teise vooru pakkumise. Erastamise tulemuste kohta pole börsil andmeid avaldatud.

13. august 1998 - Farmaatsiatehase nõukogu vabastas ametist eelnimetatud juhatuse. Uueks juhatuse esimeheks sai Arvo Kaseniit.