Enne pinna ülevärvimist tuleb selgeks teha, millega on see varem värvitud. Kümme aastat tegutsenud Sadolini Värvikeskuste Grupi OÜ müügijuhi Heiki Tuisu sõnul on krohvitud aluspind olnud alati ja jääb ka tulevikus värvimüüja jaoks probleemiks. Sageli ei teata, mis krohv või värv aluspinnal on. “Vanast heast ajast on meile jäetud palju huvitavat,” tõdeb Tuisk.

R ja U Ehituse OÜ juhataja, kauaaegse ehituskogemusega Roland Pikknurm soovitab enne puitvoodri värvimist kindlaks teha, kas eelnevalt on kasutatud lateks-, punamuld- või õlivärvi. Vastavalt sellele oskab müüja soovitada vajalikku krunt- ja põhivärvi.

Enne uue värvi pealekandmist eemaldatakse pragunenud värvikiht kaabitsa, terasharja või liivapaberiga. Hallitusega kahjustunud kohad pintseldatakse üle spetsiaalse eemaldamisvahendiga, naelapead korrosioonivastase värviga, krunditakse alküüdõlivärviga. Järgmisel päeval saab alustada põhivärvi pealekandmist.

Vana palkmaja, samuti hööveldamata ja varem töötlemata puitu saab värvida ka punamuldvärviga, rahva seas tuntud Rootsi punasega. Linaõli sisaldav värv on odav, nägus ja ilmastikukindel. Enne värvimist krunditakse pindu värnitsaga. Töötlemata puitpindu võib katta ka lasuurvärvidega.

Värvivalik

Tuisk soovitab hinnapakkumisi võttes lähtuda täislahendustest, mille hulka kuulub näiteks nõustamine, vajalikud värvikihi alustooted ning pinnalahendus. “Kui mõni vajalik kiht raha kokkuhoiu eesmärgil ära jätta, võib see tähendada hiljem suuremaid väljaminekuid ning uute tööde tegemist kahe-kolme aasta pärast,” hoiatab värvispetsialist.

Värvimüüjad pakuvad nn restaureerimispakette, kuhu kuuluvad lubiliiv, krohvid ja pahtlid, mitmesugused krunt-värvid ning pinnavärvidena lubi-, silikaat- ja silikoonvärv. Heiki Tuisu sõnul on üks ilusaimaid ja suuremaid objekte, mis sellise tootepaketiga äsja taastati, hotell Telegraaf.

Tuisk soovitab lähtuda ruutmeetri hinnast, sest eri toodetel on erinev kulu. Ka ES Sadolin AS-i konsultant Argo Otsma tõdeb, et värvide hinnavahed on tihti päris suured. Kvaliteetsemate värvide hind võrreldes vähem kvaliteetsetega on kohati kahekordne. Otsma sõnul on Eestis seepärast hulgaliselt viletsalt värvitud maju, et proovitakse võimalikult palju kokku hoida. “Oluline on konsulteerida värviasjatundjatega, nende soovitusi ka täita ja mitte kõige odavamat otsida,” on tema soovitus.

Eelnevalt värvimata pind

Roland Pikknurme sõnul saab silikaatkividest laotud voodrit värvida alles pärast kolme kuu möödumist voodri ladumisest. Selleks sobivad silikaat-, dispersioonsilikaat- ja silikoonvaikvärvid. Eespool nimetatud värvid sobivad ka krohvitud ja betoonpindadele. Uut betoonelementi ei või värvida enne, kui niiskus on kadunud. Selleks kulub vähemalt üks kütteperiood. Uusi mineraalplaatpindu võib värvida poole aasta pärast, krohvpindu ühe kuni kahe kuu pärast.

Looduslikest kividest laotud majad oleks Pikknurme sõnul mõttekas katta hüdrofoobse impregneeriga. See parandab kivivoodri veehülgamisvõimet difusiooniomadusi rikkumata.

Värvitavale seinale tuleb teha enne värviproov, sest poe luminofoorvalguses värvikaardilt välja valitud värv saab päikesevalguses sootuks teistsuguse varjundi.