Eestis on u 44 000 tegutsevat FIE-t, kes vastutavad ettevõtlusriskide eest kogu oma varaga. FIE-d on kohustatud maksma avansilist sotsiaalmaksu miinimumpalgalt, sõltumata sellest, kuidas neil läheb ja kas neil on palgalisi töötajaid. Kui FIE soovib pidada tekkepõhist raamatupidamist, siis on ta kohustatud paralleelselt pidama ka kassapõhist maksuarvestust. Ettevõtluse lõpetamisel tuleb sellega seotud vara pealt tasuda ka üksikisiku tulumaks. Teisisõnu, FIE on meil üsna ebamugav ettevõtlusvorm.

Oht ettevõtja võimele ellu jääda

Seni on Eesti FIE-de ainsaks eeliseks olnud võimalus arvestada käibemaksu kassapõhiselt, st. käibemaks makstakse riigile pärast seda, kui ostja on arve tasunud. Selle erikorra jätkumine 2010. aastal sõltub rahandusministeeriumi ja Euroopa Komisjoni kokkuleppest ning selle kadumine võib tekitada paljudele ettevõtjatele majandusraskusi kuni ettevõtluse lõpetamiseni. Eriti puudutab see neid valdkondi, kus tehtav töö ja selle eest tasumine toimuvad suure ajanihkega ja summad on korraga suured (nt projekteerijate, ehitajate, kunstnike, konsultantide teenused, suurettevõtetele ja avalikule sektorile pakutavad tooted ja teenused).

Viimastel aastatel on tehtud otsuseid, mis on oluliselt suurendanud FIE-de haldus- ja maksukoormust (kohustuslik registreerimine äriregistris, sotsiaalmaksu miinimummäära tõus üle 60% võrra). Paljude kõrgete ametnike suust oleme kuulnud ka avaldusi, et FIE kui ettevõtlusvorm on mõttetu ning tuleb sootuks kaotada – kujundagu end ümber osaühinguks! 

EVEA on seisukohal, et FIE kui ehtne isiku tasandil eraettevõtluse vorm peab säilima ning selle õiguslik staatus ja asjaajamine peab olema selge ja lihtne. Mis puutub FIE-de  ümberkujundamisse osaühinguteks, siis see võib kõne alla tulla vaid juhul, kui samal ajal realiseerub EVEA ammune ettepanek alandada mitu korda osaühingu miinimumkapitali nõuet.