Wise ei hoidnud värve kokku, väljendades oma suhtumist sellesse, kuidas HSBC pankurid aitasid klientidel maksudest kõrvale hoida ja pakkusid ka tehinguid, mis aitasid maksudest kõrvalehoidjatel seadusest eespool olla. HSBC kasutas selleks oma privaatpanganduse kontosid Šveitsis. 2007. aastal Genfis HSBC heaks töötanud arvutieksperdi varastatud dokumendid sisaldavad detaile enam kui 100 000 kliendi kohta üle maailma.

„Ma peatan maksude maksmise seniks, kuni kõik maksavad makse,“ ütles Wise ajalehele The Evening Standard. „Mulle meeldib makse maksta, sest ma olen kuradi padusotsialist ja ma usun, et me oleme kõik selles supis koos. Aga meie maksuamet ajab mul südame pahaks. HSBC ajab mul südame pahaks. Ja ma ei maksa pennigi, enne kui need värdjad vangi pannakse.“

Wise kinnitas, et ka tema abikaasa, inimõiguslane Emma Thompson osaleb selles „kodanikuallumatuse aktsioonis“.

„Em on minuga koos pardal. Ta on sama meelt. Me oleme selles koos. Nad ei saa kõiki vangi panna. Aga me oleme valmis ka vangi minema, kui asi nii kaugele läheb. Ma mõtlen seda tõsiselt,“ kinnitas Wise.

„Jah, minu nägemus toimuvast põhineb Londoni põhjaosast pärit vasakvillastel ideedel. HSBC pole isegi selle suurepärase halli ala eest maksude optimeerimise ja vältimise vahel vastu näppe saanud. See on ebaõiglane! Kuulge – me peame ometigi midagi tegema!“ lisas ta.

Briti maksuamet sattus nn Swissleaksi skandaalis tule alla seetõttu, et ei suutnud panga tegevuse suhtes läbi viia kriminaaluurimist, kuigi panga peakontor asub Ühendkuningriigis. Kuigi amet avastas, et rohkem kui 7000-st HSBC Šveitsi haru Ühendkuningriigi klientidest hoidsid maksudest kõrvale rohkem kui 1000, suudeti süüdi mõista vaid üks, kellele esitati maksuotsus summas 135 miljonit naela.

HSBC juht Stuart Gulliver esines sel esmaspäeval järjekordse kirjaliku vabandusega, märkides et pangajuhtidel on toimunu pärast häbi.

Swissleaksi nime saanud skandaali taga on panga töötaja Hervé Falciani, kes tahtis paljastada panga tegevuse ebaeetilisust.

Swissleaksi nimekirjas on Eestiga seotud 14 kontoomanikku, kellel on kokku 42 kontot ja summa nendel kontodel kokku on 10,7 miljonit dollarit. Suurim Eestist pärit kliendiga seotud summa on 4,1 miljonit dollarit.

Ühtlasi selgub kodulehel avaldatud statistikast, et kontoomanikest kaks on Eesti kodakondsusega või Eesti rahvusest ning niiöelda offshore-firmasid on samuti kaks. Neli kontoomanikku on üksikisikud.