Investeerimisteenuse, aga eriti võimendusega kauplemise puhul, peab klient esmalt iseseisvalt analüüsima teenuste või toodete sobilikkust talle, märkis finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan Erik Suurväli.

„Loomulikult lasub ka investeerimisühingul kohustus hinnata kliendi sobivust ja asjakohasust tarbida soovitavat investeerimisteenust, et vältida keerukate ja ebasobivate investeerimistoodete müümist neile, kelle riskitaluvus ja investeerimiskogemus ei sobi taolistesse toodetesse investeerimiseks. Samas lõpliku otsuse oma vara investeerimiseks peab vastu võtma inimene ise,“ lisas ta.

Võimendusega kauplemise puhul tuleb Suurvälja sõnul kindlasti teadvustada seda, et see sisaldab endas suurt riski oma investeeringu kaotamiseks. „Ehk kui lubatakse suurt tulu, peab see tulema suure riski arvelt.“

Seega, tuleb esmalt välja selgitada see, kas väidetav teenusepakkuja on olemas ja kas tal on selliste teenuste pakkumiseks luba. Juhul, kuil keegi näiteks telefoni või interneti vahendusel soovitab osta väärtpabereid või kaubelda näiteks MetaTrader platvormi kaudu ning seejuures soovitaja ei suuda ise täpselt selgitada, kes ta on, kus asub ja milline on tema vastutus kogu protsessis, tasub kindlasti ahvatleva pakkumise suhtes skeptiline olla.

Suurvälja sõnul kasutatakse sageli sellise kauplemise juures väljendeid nagu „erakordne diil“, „kindel võiduvõimalus“, „te ei saa oma raha kaotada“ jne. Algselt võib nö soovitus ka edu tuua, et meelitada „klienti“ rohkem investeerima. Tüüpiline võte on ka ajaga survestamine.

„Kliendil“ palutakse kiiresti rohkem raha juurde kanda, et saada osa võimalusest kaotus tasa teenida või, et on avanenud uus „suurepärane teenimisvõimalus“, mida pakutakse ainult talle või ainult näiteks VIP klientidele.

Tasub küsida, miks selliseid erakordseid võimalusi pakuvad inimesed, kes asuvad kusagil väljaspool Eestit ja Euroopa Liitu ning ei soovi teiega silmast-silma kohtuda? Miks selliseid erakordseid võimalusi ei paku Eesti investeerimisühingud ja krediidiasutused, ka need ju ka soovivad oma klientidele teenida suuremat tulu ja seeläbi ka endale? Miks ja mille poolest on kohalikud töötajad vähemkvalifitseeritud, kui anonüümsed isikud interneti ja telefoni vahendusel, ei kõla ju veenvalt?

„Juhul kui on soov kasutada mõne teise Euroopa Liidu liikmesriigi piiriülese investeerimisteenuse osutaja teenuseid, tuleb arvestada lihtsa tõsiasjaga, et nad asuvad geograafiliselt kaugel. Nende kontorisse ei ole lihtne minna ja oma õigusi on keerukam kaitsta, kuna nad alluvad teise riigi õigussüsteemile ja järelevalvele,“ tõdes Suurväli.

Finantsinspektsioonile teadaolevalt opereerib Safecap Investments Ltd veebilehte trade.com. Selle kaudu saab avada kauplemiskonto ja alla laadida kauplemisplatvormi võimendusega kauplemiseks. Safecap Investments Ltd. on Küprosel tegevusloa saanud investeerimisühing, kellel on piiriüleselt õigus osutada investeerimisteenuseid Eestis.