„Finantsinspektsiooni enda riskihinnangu alusel alanud kohapealse kontrolli tegevus antud filiaali suhtes rahapesu tõkestamise valdkonnas algas 2014. aasta suvel ja päädis ettekirjutusega aasta hiljem. Kuna taanlaste menetlused olid ajaliselt veidi nihkes, vaadati kogu panka, siis nende töö lõppes hiljuti," selgitas finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler algatuseks.

Taani finantsjärelevalveasutus (Finanstilsynet) avaldas kokkuvõtte Danske Bank grupis läbiviidud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmeid käsitleva kontrolli tulemustest. Kokkuvõttes tuuakse välja Danske Bank grupis kontrolli käigus tuvastatud puudused. Muu hulgas mainitakse kokkuvõttes ka Eestis tegutseva Danske Bank A/S Eesti filiaali tegevust puudutavaid asjaolusid.

Ärileht avalab Finantsinspektsiooni kommentaari:

Tagamaks nii Taani kui ka Eesti finantsjärelevalve koordineeritud tegevuse, subjektide klientide ja avalikkuse huvide kaitse ja ühetaolise informeerimise, otsustas Finantsinspektsioon avaldada teavet Danske Bank A/S Eesti filiaalis läbiviidud järelevalvemenetluse kohta.

Finantsinspektsioon viis 2014. aasta keskpaigas Danske Bank A/S Eesti filiaalis läbi rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmete kohaldamist käsitleva põhjaliku kohapealse kontrolli. Selle tulemusena tegi Finantsinspektsioon Dankse Bank A/S Eesti filiaalile 15. juulil 2015 ettekirjutuse, millega nõuti tuvastatud rikkumiste lõpetamist ja kohustati panka viima oma tegevus kooskõlla krediidiasutuste seaduse ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusega. Lisaks kohustas Finantsinspektsioon krediidiasutust muutma oma protseduurireegleid, tuvastama nõuetekohaselt kliendiga sõlmitud ärisuhte eesmärk ja olemus, kohaldama piisavaid meetmeid klientide tegevuse jälgimisel ning tagama muude rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise kohustuste kohane täitmine.

Finantsinspektsioon teavitas Taani järelevalvet kohapealsete kontrollide läbiviimise kavatsusest, tulemustest ja ettekirjutuse tegemise faktist.

Danske Bank A/S Eesti filiaal suhtus täie tõsidusega kohapealsete kontrollide käigus tuvastatud puudustesse ning on igakülgset koostööd tehes võtnud tarvitusele meetmeid tuvastatud puuduste kõrvaldamiseks.

Eesti Finantsinspektsiooni rahapesu tõkestamise alane kontroll Danske filiaalis sai alguse niisiis 2014. aasta suvel ja ajendiks meie iseseisev riskihinnang. Kogu menetluse olime filiaaliga intensiivses dialoogis, protsess päädis ettekirjutusega 2015. aasta suvel. Puudused võib paigutada ühisnimetaja alla puudulik või vähemehitatud organisatsioon, mis ei võimaldanud filiaalil täita rahapesu tõkestamise alaseid norme. Suunasime pankureid neid aspekte muutma.

Pank ise langetas sellega kaasnenud otsused juhtimisest, äri restruktureerimisest jmt. Faktiliselt on filiaal oma rahapesu tõkestamise vaatevinklist riskisemad äriliinid kinni pannud. Sellega ma ei mõtle jaeklientide äri, vaid eelkõige mitteresidentide teenindamisele suunatud äri.

Danske panga Eesti filiaali kommentaar:

Tõnu Talinurm, kommunikatsioonijuht

Pank on saanud Finantsinspektsioonilt ettekirjutuse, millele vastavalt on koostatud tegevusplaan ja mida pank on ka täitnud. Ettekirjutus nägi ette, et pank muudaks oma protseduurireegleid, et nõuetekohaselt tuvastada kliendiga sõlmitud ärisuhte eesmärki ja olemust.

Pank võtab täie tõsidusega antud ettekirjutust ja on teinud igakülgset koostööd tõstatatud küsimuste lahendamiseks.

2015. aasta veebruaris teatas Danske Bank, et keskendub Balti riikides kohalike ja Danske Bank Groupi ettevõtetest klientide teenindamisele ning on teinud äritegevuse arendamiseks ja ümberpositsioneerimiseks täiendavaid investeeringuid.