Eesti Ekspress kirjutas: kui investorid käisid finantsinspektsioonis sigaduste üle kaebamas, laiutas tolle juht Raul Malmstein vaid käsi: tema ei saa midagi teha! GILDi riskifondi pankrotti ajamisest ei tulnud midagi välja, sest nagu selgus, pole fond eraldi ettevõte, vaid lihtsalt vara kogum. Isegi võtmetöötajate lahtilaskmine osutus võimatuks, sest ainult nemad teadsid, kelle kätte olid viidud rahakohvrid.

"Kui püüda tabada esitatud väidete konteksti, siis esimene lause viitab sellele, et jutt käib investoritest, kes olid raha paigutanud nn Bakuu projekti. Finantsinspektsioon kontrollis oma pädevuse piires investeerimisühingu Gild FAS-i poolt koostatud võlakirjaemissiooni korraldamise materjale ja ei leidnud seal erisusi võrreldes vastava valdkonna tavapärase emissiooniprospekti koostamise standardite ja kvaliteediga," sõnas Malmstein Delfile saadetud vastuses.

"Finantsinspektsiooni pädevusse ei kuulu edasised võimalikud tsiviilvaidlused, kas emissioonis kaasatud raha kasutati sihipäraselt või mitte. Sellega tegelevad politsei ja prokuratuur, kes on algatanud vastavad kriminaalasjad."

Kui rääkida Gild Arbitage fondi pankrotti ajamisest, siis siin pole tsiteeritud anonüümne suurinvestor Malmsteini sõnul kahjuks ennast kurssi viinud investeerimisfondide regulatsiooniga, mis näeb ette fondi likvideerimise, kuid mitte pankrotistumise võimaluse.
"Gild Arbitrage fondi tegevuse jätkamisel või fondi likvideerimisel peavad nii fondivalitseja kui ka finantsinspektsioon oma sammude astumisel lähtuma fondi osakuomanike ja võlausaldajate huvide maksimaalsest kaitsest," selgitas finantsinspektsiooni juht.

Finantsinspektsiooni järelevalveline tegevus tõi Malmsteini sõnul 2009. aasta detsembris endaga kaasa fondivalitsejale Gild Fund Management 250 000kroonise rahatrahvi määramise ja inspektsiooni survel võõrandas Gild kontrolli fondivalitsejas Tõnu Peki poolt kontrollitavale äriühingule. Gild Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk ei jätkanud enam üheski fondivalitsejas juhatuse liikmena või fondijuhina.

"Täna töötab ta AS GA Fund Management reatöötajana ja temaga töölepingu lõpetamine ei ole kuidagi finantsinspektsiooni pädevuses," lausus Malmstein. Selles valguses on tema sõnul arusaamatu ka tsitaat artiklist: "Imestan riikliku järelevalveorgani ükskõiksuse üle. GILDi mitmetes fondides laenati raha oma meestele, raisati ebasihipäraselt ja investorite kisa tõusis taevani. Ometi laskis finantsinspektsioon Rain Tammel ja Tõnno Vähil veel aastaid meie raha varemete pealt fondivalitseja tasu koorida," ütles üks suurinvestor."

Eesti Ekspress kirjutas möödunud nädala numbris, kuidas Eesti ärieliit investeerimispanga GILDi kaudu miljoneid eurosid kaotas. GILDile kuuluv ettevõte Seaside Residence Baku pidi arendama Aserbaidžaanis Kaspia mere ääres 147 hektari suurusel maa-alal villarajooni, kuid tagantjärele vaadates lõid GILDI mehed sooliidsetelt ärimeestelt raha nuiates hoopis püramiidskeemi.