"Täna kuulub Moskva Pangale 59,7 protsenti Krediidipanga aktsiatest, seega Krediidipanga kommunikatsioonijuhi tõlgenduses kaaperdab enamusaktsionär iseenda tagant oma osalust," nentis finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Malle Aleksius.

"Eesti Krediidipank on kindel ja usaldusväärne pank, tegemist on aktsionäride vahelise kirka erimeelsusega," lisas ta.

Tänasel Krediidipanga koosolekul finantsinspektsiooni esindajad ei osalenud, seetõttu ei oska inspektsioon hetkel koosolekul toimunut kommenteerida.

Krediidipanga esindaja teatas kutsus täna meediat ning avalikkust aktsionäride  erakorralisele koosolekule, kus Moskva Pank üritab panga väitel  ebaseaduslikult väikeaktsionäridelt hääli ära võtta, et saavutada kontrolli panga üle.

Kluge tagasikutsumise algatas täna Moskva Pank. Kuna pangal nappis nõukogu liikmete tagasikutsumiseks vajalikku 66 protsenti aktsionäride häälitest, tuli pangal leida mõni väikeaktsionär, kes panga ettepaneku poolt hääletaks.

Eesti Ekspress kirjutas hiljuti, kuidas venelased ostsid küll Krediidipanga aktsiate kontrollpaki, kuid ei suuda võimu võtta. Väikeaktsionärid tõrjuvad neid edukalt juba poolteist aastat.

Venelased teevad täna sisuliselt tagasi seda, mida neile tehti mullu märtsis, kui aktsionäride üldkoosolek valis Krediidipangale uue nõukogu, sest eelmise ametiaeg sai läbi. Moskva Pank tahtis juba siis panna nõukogusse ainult oma inimesed.

Plaan kukkus aga läbi, kuna Moskva Pank esitas oma kandidaadid üldkoosoleku ajal. Väikeaktsionärid tõstsid seepeale kisa, et seadus nõuab kandidaatide varem esitamist – ning nii pääsesid nõukogusse üksnes väikeaktsionäride esindajad.

Finantsinspektsioon on teinud Eesti Krediidipanga aktsionäridele ettepaneku otsustada küsimus Andrus Kluge sobivusest panga nõukogu esimeheks. Finantsjärelevalve poolt tuvastatud asjaolude tõttu ei vasta Kluge inspektsiooni hinnangul nõuetele, mis on panga juhile seaduses sätestatud, sest ta on lasknud ennast kiskuda Krediidipanga aktsionäride vahelisse võimuvõitlusesse.

Tänasel aktsionäride üldkoosolekul arutatakse Andrus Kluge sobivuse küsimust, mille järel otsustab finantsinspektsioon oma edasised järelevalvelised sammud. "Loomulikult hindab finantsinspektsioon ka tänase aktsionäride üldkoosoleku läbiviimisega seonduvaid asjaolusid," lubas Aleksius.

Finantsinspektsiooni hinnangul on Eesti Krediidipank tugev pank, panga kapitaliseeritus on ligi kaks korda nõutust kõrgem. Seega hoiustajatel aktsionäride omavahelise tüli pärast põhjust muretseda ei ole.