Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plaki sõnul peab üleliigne suhkrukogus olema turult kõrvaldatud 30. novembriks. Kui selleks ajaks ei ole seda tehtud, nõutakse nendelt firmadelt üleliigse laovaru tasu.

“Seni pole meie andmetel veel ükski ettevõte üleliigseks tunnistatud laovarude kõrvaldamisele asunud, küll aga on huvi tuntud kõrvaldamise meetodite vastu,” ütles Plakk Eesti Päevalehele.

Seaduse järgi on võimalik suhkru töötlemine loomasöödaks näiteks mesilastele, selle kasutamine põlevainena või eksport ilma toetusteta Euroopa Liidust välja.

Ettevõtjad toovad peamise põhjusena, miks nad ei ole laovarusid kõrvaldama asunud, asjaolu, et nad on põllumajandusministeeriumi liigse laovaru otsuse kohtus vaidlustanud. Erineva kauba osas on üleliigsed laovarude otsused vaidlustanud kohtus kokku 29 ettevõtet. Oma õiguste eest võitlevad kohtu kaudu mitmed nimekad ettevõtted, teiste hulgas Ösel Foods, Linda Nektar, Maag, Haljas jpt. Enne kohtuotsust varusid likvideerima ei asuta.

Plaki sõnul võib mõningatele ettevõtetele suhkru turult kõrvaldamine olla logistiliselt keeruline. Neil ei pruugi olla vastavat kogust suhkrut laos, mis tähendab, et see tuleb osta ja uuesti maha müüa või töödelda. Sellega kaasnevad kulutused.