Mida rohkem kontoreid inimene oma elu jooksul külastab, seda selgemaks muutub pilt sellest, kas neil on oma nägu või mitte. Tillukesed detailid räägivad rohkem, kui arvata oskame. Alates erinevate värvigammadega vaheseinamoodulitest ja lõpetades eksklusiivsete nagide ja teiste aksessuaaridega, kõneleb ruum endast rohkem, kui kõik lauad ja toolid kokku seda suudaksid. ?Üldjuhul peab eestlane lugu klassikalisest kontorimööblist, aga pool meie salongi külastajatest tunneb huvi pigem moodsate lahenduste vastu,? räägib rahvuskaaslaste kontorimööblieelistustest Thulema turundusjuht Kristina Šanin.

Teiselt poolt külastavad Thulema salongi ka inimesed, kes võimalike uute lahendustega eksperimenteerivad. Erilised failisahtlid, CD-sahtlid ning lauariiulid ja kastid annavad maitseka paigutuse puhul efekti ning loovad positiivse meeleolu. Üldine trend räägib sellest, et üha rohkem vaba aja mööblit ? diivanid, kott-toolid jm ? liigub ka kontorisse. ?Õnneks jätkub Eestis katsetamismeelseid juhte, kes büroo omanäolisusele palju tähelepanu pööravad,? tõdeb Standardi mööblisalongi müügijuht Jaak Urm.

Elekter määrab tulemuse

Enamasti võetakse kontorite kujundamisel aluseks ühe kindla firma tööspetsiifika. Ettenägelikud asutused alustavad kontori sisustamisega juba ehitamise ajal. Vähem ettenägelikes organisatsioonides ostetakse kontorimööbel siis, kui ametliku avamiseni on jäänud vaid paar päeva. Pisidetailid, millega laudade ja toolide vahele jäävaid tühimikke siluda, muretsetakse hiljem. Mis siin salata ? vahel saab määravaks ka rahapuudus.

Uue kontorisisustuse pikaajaline kavandamine on oluline. ?Vahel on ette tulnud, et kliendile pakutavad lahendused muutuvad elektrisüsteemi tõttu palju kitsamaks,? tõdeb Thulema turundusjuht.

Büroode kujundamisel kasutatakse sageli sisearhitekti abi. Vaatamata sellele, et kõikvõimalikke sisustusajakirju lapates võib jääda mulje, et igas endast lugupidavas büroos on vähemalt üks klaastool, räägib tegelikkus teist keelt. ?Eestlane moevooludega naljalt kaasa ei jookse,? jagavad oma kogemust Thulema müügiinimesed. Ilmselt jäävad moeröögatused ära ka sellepärast, et omavahel tõeliselt hästi kokkusobivaid detaile liiga pretensioonikale pinnale leida on paras peavalu ka kõige andekamale sisekujundajale.

Kunstišedöövrid ostmata

Mujal maailmas ülimalt väärikaks peetavaid kunstišedöövreid kohtab kodumaistes büroodes harva. Ka taimede ja tekstiili kohta võib sama öelda. Nii mõnedki ettevõtted muudavad bürooruume elavamaks akvaariumidega, kuigi kuldkalu peetakse üldiselt n-ö tuimadeks loomadeks.

Peale mööbli kasutatakse ruumi õdusamaks muutmiseks ka valgust. Eri materjalidest valmistatud sirmid on peale sisekujundusliku efekti ka funktsionaalsed: avatud kontoris luuakse nende abil kunstlikku eraldatuse tunnet.

?Alahinnata ei maksa ka kontoritehnika üldmuljet, mis peaks mööbliga siiski kokku sobima,? pöörab Kristina Šanin tähelepanu büroole kui tervikule.