Fitchi teatel toetab Eesti reitingut tugev riigirahandus, kindel makromajanduspoliitika raamistik ja hea riigivalitsemise tase võrreldes sarnase reitinguga riikidega, teatas rahandusministeerium.

Agentuuri hinnangul ulatub Eesti valitsussektori eelarve ülejääk tänavu 0,5 protsendile sisemajanduse koguproduktist (SKP). Fitch ei eelda Eesti eelarvepoliitika märkimisväärset muutust ka järgnevatel aastatel.
Tugevusena nähakse ka Eesti valitsussektori madalat võlakoormust. Fitchi hinnangul on see tänavu 9,6 protsenti SKPst ning jääb järgmisel kahel aastal samasse suurusjärku.

Sel aastal ootab Fitch Eesti majanduskasvuks 1,3 protsenti, 2017. aastal kasvu kiirenemist 2,5 protsendile ning 2018. aastal 2,8 protsendile. Kiirenevat majanduskasvu toetavad eratarbimine, Eesti peamiste kaubanduspartnerite majanduskasv ja Euroopa Liidu toetuste kasutuselevõtt. Eestile on eraldatud 2014.–2020. aasta eelarveperioodiks 4,5 miljardit eurot ELi toetusi.

Agentuur tõstab esile veel ettevõtete ja pankade laenukoormuse vähenemist: kui Eesti majandus tervikuna oli aastal 2009 netolaenuvõtja mahus 55,1 protsenti SKPst, siis möödunud aasta lõpul oli Eesti majandus netolaenuandja mahus 10,1 protsenti SKPst.

Pankade varade kvaliteet ja kapitaliseeritus on Eestis agentuuri hinnangul hea. Rahvusvahelise Valuutafondi andmeil oli tänavu teises kvartalis viivises laene siinsete pankade portfellist 1 protsent.