Ühtlasi nõuab Jaanika Mägi-Klimenkovale kuuluv Casa Estone Fixor Investi pankrotti. Teisipäeval oli Harju maakohtus kavas Fixor Investi pankrotiasja arutamine, võlgniku esindaja haigestumise tõttu kohtusse ei ilmunud. Uus istung toimub 31. mail, teatas BNS.

Casa Estonet esindav vandeadvokaat Enno Heringson ütles, et Fixor Invest on Casa Estonele võlgu olulisi summasid, seda nii hoonestusõiguse tasu eest kui omandatud võlanõude alusel.

Kinnisturegistri järgi omab Fixor Invest endiselt hoonestusõigust kinnistule Viru 24/Müürivahe 38/Valli 2. Heringsoni sõnul on jõustunud kohtulahendi alusel Casa Estonel vajalik vaid esitada vastav tahteavaldus, et Harju maakohtu kinnistusosakond kinnistusraamatus muudatuse teeks.

Heringsoni sõnul omandas Casa Estone kõnealuse kinnisasja 20. veebruaril 2009 Gabriel Abramsonilt ja David Abramsonilt. Heringsoni sõnul oli Fixor Invest selleks ajaks juba endistele omanikele võlgu hoonestusõiguse tasu ning viimased olid teinud firmale hoiatuse, et vastavalt lepingule langeb hoonestusõigus tagasi kinnisasja omanikele, kui 30 päeva jooksul võlgnevust ei tasuta.

Heringson märkis, et tollel hetkel tagasilangemise põhjuseks olnud võlgnevus oli väike – veidi üle 300 000 Eesti krooni. "Samas selle summa mittetasumine tõi kaasa hoonestusõiguse kaotuse, mida Fixor Invest on oma 2007. aasta majandusaruandes hinnanud enam kui 29 miljonit Eesti krooni väärt oleva kinnisvarainvesteeringuna," rääkis Heringson.

Viimane Fixor Investi majandusaruanne pärineb aastast 2007.

Fixor Investi ajutine pankrotihaldur Sirje Tael ütles teisipäeval kohtus, et tuginedes kolmandatelt isikutelt ja pankrotinõudjalt saadud andmetele on Fixor Invest maksejõuetu. Taela sõnul on tal valmis ajutise pankrotihalduri aruande projekt, kuid Fixor Investi juhatuse liige Avo Graf ei ole seni ettevõtte varadest ja kohustustest haldurile ülevaadet andnud. Samas on Graf hiljuti näidanud üles huvi andmeid esitada.

Abramsonid müüsid hoonestusõiguse Fixor Investile 2003. aastal, hoonestusõigus oli seatud 36 aastaks, selgus riigikohtu määrusest varasemas vaidluses kinnistu üle. Varasema info järgi on Fixor Invest kõnealuse kinnistu välja üürinud Eestis McDonald'si kiirtoidurestorane pidavale Premier Restaurants Eesti AS-ile 2030. aasta augusti lõpuni.

"Casa Estone on huvitatud soliidsetest ja head renomeed omavatest üürnikest," märkis Heringson teisipäeval.

Krediidiinfo andmetel on Fixor Investi ainuke juhatuse liige Avo Graf. Harju maakohus kuulutas 2008. aastal välja Grafi pankroti.

Krediidiinfo andmeil kuulub 16 000-kroonine Fixor Investi osa Norentius Investile, mille omanikud on Krediidiinfo andmeil Aivo Sauna ja Aivar Tõnisson.

24 000-kroonine Fixor Investi osa kuulub Amiens Consult OÜ-le. Amiens Consult kuulub täielikult S&F Legal Service OÜ-le, see omakorda OÜ-le JBSF Legal, see omakorda OÜ-le Tamme Haldus, see omakorda likvideerimisel OÜ-le Workstation Asset Management ja see omakorda Kalev Sakjasele.

Varem on 24 000-kroonist osalust Fixor Investis omanud ärimees Rain Lõhmuse valdusfirma AS Lõhmus Holdings.

Advokaadibüroo Eversheds Ots&Co ning Casa Estone OÜ nõudsid Fixor Investi pankrotti ka 2009. aastal, kuid siis jättis Harju maakohus pankroti välja kuulutamata.

McDonald'si kiirsöögikoha asukohana tuntud Viru tänava alguse kinnistuga seotud vaidlused ulatuvad aastasse 2003.