"Meil räägitakse üha rohkem, et Eestil olevat justkui liiga madal majanduskasv, ainult paar protsenti. Lepime kokku, et kaheprotsendiline kasv on väga hea. Majanduskasv ei peagi nagu EKG üles-alla hüppama. Teeks hoopis nii, et ebareaalsete valimislubaduste väljahõikamise asemel paneks sotsiaalmaksule mõistlikule tasemele lae ja tõstaks õpetajate palka nii palju, et mingisugune poolrikkuri laps ei tuleks kooli ega hakkaks õpetajaga laiama ja nõudma "klienditeenindust"," kõneleb Kasela.

Kui õpetaja palk oleks Kasela sõnul korralik, tekiks sellele ametile ka maine, noored tahaksid saada õpetajaks, tekiks konkurents ja ainult parimad saavad meie lapsi õpetama.

"Miks ma haridusest ja haritusest räägin? Sest kui ma vaatan siin Eestis enda ümber, vaatan, mida Eesti inimesed uudisteportaalidest ja telekast vaatavad või mis tasemel on poliitline debatt, siis paistab, et tegemist on lumpeniseeruva rahvaga, kes ise suhtub endasse ja kellesse suhtutakse kui statistidesse," räägib fondijuht.

Ta rõhutab, et nn "esimene Eesti" peab aru saama, et ei ole võimalik ehitada õnneliku ühiskonda, kui ebavõrdsus või sallimatus ühiskonnas võtab võimust. "Tara tagas oma näivat rikkust nautida on väga lühiajaline perspektiiv," märgib ettevõtja.

Soovmõtlemine, et meie riik oleks nö "kõrge lisandväärtusega teadmistepõhine majandus" on tore, kuid reaalsus on natuke teine.

"Branson näeb ainult Käärmanni ja Hindrikuse edu, aga kui ta tuleks ja tahaks teha Eestis 500 inseneriga firmat, ei oleks tal neid inimesi kusagilt võtta. Meie gümnaasiumiharidus vajab kohe ja kiiresti korraliku rahasüsti. Nagu ütlesin, kui on hästimakstud ja motiveeritud õpetajad, kes meie lapsi innustavad ja juhendavad, läheb peatselt ka meil kõigil siin riigis paremini," kordab Kasela.

"Senikaua, kui erakonnad lubavad harimatule valijale ainult toetuste kasvu – lubaduste vahe on ainult selles, kes lubab kõige rohkem -, ei ole mingit mõtet rääkida ka tarkadest töökohtadest või viie jõukama Euroopa riigi hulka jõudmisest. Lollide inimestega ei jõua mitte kuhugi," on Kasela armutu.

Pikemalt loe tasuta väljaandest Aja Leht!