Kui vaadata Eesti suurimate ettevõtete omanikke, siis selgub, et enamik neist on juba üle viiekümne aasta vanad. Kuigi paljudel seostub alateadvuses eluea pikkus saja aastaga, tuleb olla realist, Eestis on keskmine eluiga 76 aastat. Nooruslikus maksimalismis sellest ei mõelda, kuid keskikka jõudes tekib paljudel ettevõtjatel küsimus, mis saab firmast pärast neid.

Forbes võttis esimest korda kokku teabe Eesti suurimate pereäride kohta, mille asutajad ei pea selle küsimuse pärast oma pead vaevama. Nad on oma ettevõttega sidunud nii lapsed kui ka isegi lapselapsed. Tõsi on ka see, et nii ettevõtlustegevus kui ka pereettevõtete traditsioon on Eestis veel lapsekingades. Peaaegu kõigis reitingusse kuuluvates pereärides on ettevõttega seotud vaid kaks põlvkonda. Kolmas põlvkond peab alles kasvama, kuid näiteks Krafti perekonnas töötasid selle esindajad suvel juba vanaisa Jüri ja isa Gunnari meestesärkide vabrikus Sangar.

Eesti 15 suurima pereettevõtte käive kokku on 562 miljonit eurot. Näib, et pereäri pole mitte üksnes kontseptsiooniliselt hea, vaid ka kasumlik: keskmiselt on iga reitingus oleva pere kasum 2,1 miljonit eurot. Paljud lugejad üllatuvad, kui näevad meie reitingus niisuguseid perekondi nagu Ross (Infotark), Leeman (Lenne) ja Tamm (Rato Holding ja T. R. Tamme Auto). Valiku aluseks sai see, et ettevõtet oleks üles ehitatud vähemalt kümme aastat. See, et neid inimesi on harva näha ühiskonna koorekihi üritustel, tähendab vaid seda, et pereettevõtetes tehakse tõepoolest tööd. Katsetage ja pange alus oma ettevõttele!

Mida me arvesse võtsime?

Reitingus on Eesti 15 pereettevõtet. Selleks, et pere pääseks meie reitingusse, pidi ta vastama kolmele põhikriteeriumile. Esiteks pidi ettevõttes töötama vähemalt kaks põlvkon-
da. Teiseks pidid järeltulijad töötama perekonna põhiäris kas juhatuse liikmena või mõnes muus olulises ametis. Nõukogu liikme ametit ega kapitaliosakute omamist ei vaadeldud kui inimese töötamist ettevõttes. Kolmandaks pidi pereliikmele kuuluma põhiärist vähemalt 25 protsenti.

Perede järjekord kujunes lähtuvalt pere kapitaliosa osakaalust käibes ja kasumis. Arvesse võeti ka rentaablust. Me vaatlesime vanematele kuuluvaid ettevõtteid, samuti nendega seotud firmasid uusimate avalikult kättesaadavate näitajate järgi, mis pole varasemad kui 2012. aastast.

1. Hääl
Heiti Hääl (51), Marti Hääl (41), Maria Hääl (27), Markus Hääl (23)

Põhiettevõte: Alexela Group
Käive: 107,3 miljonit eurot
Kasum: 4,9 miljonit eurot

Naftaärimees Heiti Hääl alustas ettevõtlust autohaagiste tootmisega, kuid praegu on tema ettevõttega ühinenud Alexela Group ja tegutsetakse kolmel alal: metallitöötlus, energeetika ja kinnisvara. Ideedest puudust ei tule, näib, et Alexela Group omandab peaaegu igal aastal mingi ala juhtiva ettevõtte. Näiteks sellel aastal omandas tütarettevõte Alexela Energia keemiatööstuse ettevõtte Kiviõli Keemiatööstuse Varad meie reitingu teistelt kangelastelt Raivo ja Toomas Tammelt. Tehingu väärtus on 40–50 miljonit eurot. Koos Heitiga tegutseb ettevõttes tema noorem vend Marti, kes on Alexela Energia juht, Heiti Hääle tütar Maria on aga firmas analüütik. Tema poeg Markus töötab tütarettevõttes Paldiski Tsingipada kvaliteediinsenerina.

2. Hanschmidt
Ain Hanschmidt (52), Harri Hanschmidt (32), Eva Hanschmidt-Kalmus (29)

Põhiettevõte: Abante
Käive: 6,2 miljonit eurot
Kasum: 9,1 miljonit eurot

Ain Hanschmidt lõpetas 1984. Aastal Tallinna polütehnilise instituudi ja oli hiljem nii SEB Latvijas Unibanka kui ka Tallinki Grupi nõukogu liige, samuti SEB Panga juhatuse esimees. Ta on nelja investeerimisfirma omanik. Aini poeg Harri töötab ühes tütarettevõttes Tallink Grupp finantsosakonna juhina. Ain Hanschmidt kinkis oma lastele Evale ja Harrile kummalegi 10 protsenti ettevõttest Abente ja tegi nad nii Tallink Grupi kaasomanikeks.

3. Berman
Fjodor Berman (63), Igor Berman (48), Mark Berman (35)

Põhiettevõte: BLRT Grupp
Käive: 195,5 miljonit eurot
Kasum: –8,9 miljonit eurot

Rohkem kui sada aastat tagasi rajati Tallinnasse laevaehitustehas Russo-Baltic Shipyard. 1989. aastal see erastati, sellest ajast alates on laevaehitustehase juht olnud Fjodor Berman. Üheksakümnendatel aastatel alustas ta ettevõtte laiendamist ja juba 2001. aastal asutas BLRT Grupi, kuhu kuuluvate ettevõtete arv on tõusnud 58-ni, ettevõtted asuvad seitsmes riigis. Nii näiteks omandas BLRT 2001. aastal Leedu Lääne laevaremonditehase, kuus aastat hiljem Soome Turu laevatehase. Praegu kuulub Bermani perekonnale BLRT kontrollpakk. Koos Fjodoriga juhib ettevõtet tema vend Igor ja poeg Mark.

4. Rääsk
Toonart Rääsk (59), Ruve Rääsk (32)

Põhiettevõte: Impala
Käive: 5,2 miljonit eurot
Kasum: 5,9 miljonit eurot

Perekond Rääsk on spetsialiseerunud kinnisvarale. Aastal 2012 omandas Toonart Rääsk 18 protsenti ettevõttest Balti Teenused, millele omakorda kuulub üks kõige kallimaid kinnisvaraobjekte – kaubanduskeskus Põhjakeskus. Isa ettevõttes töötab ka poeg Ruve Rääsk.

5. Leeman
Urmas Leeman (47), Meeli Leeman (47), Sirli Leeman

Põhiettevõte: Lenne
Käive: 19,7 miljonit eurot
Kasum: 5,5 miljonit eurot

Lenne asutati kakskümmend aastat tagasi ning on praegu lasteriiete tootja aastase käibega ligi 20 miljonit eurot ja üksnes 50 töötajaga. Neil on 40 kauplust Eestis, niisama palju teistes Balti riikides, Soomes ja Ukrainas (seal on neil 42 kauplust). See on sada protsenti pereettevõte, mida juhivad abikaasad Urmas ja Meeli Leeman. Ettevõttes töötab ka nende tütar Sirli.

Materjal kuulub Forbes Eestile, www.forbes.ee
Ülejäänud 10st perekonnast saab lugeda Forbes juuli numbrist.