Oma mõju ei kaota mitte ainult USA, vaid ka Euroopa. Viie aasta jooksul on 20 esimese seast lahkunud neli Euroopa ettevõtet, jättes nimekirja vaid kolm: hollandlaste Royal Dutch shell (13. koht), sakslaste Volkswagen Group (14. koht) ja brittide HSBC holdings (15. koht). Alates 2000. aastast on nimekirjas olevate Euroopa ettevõtete arv vähenenud 557-lt 486-le, ainuüksi eelmisel aastal kaotati 20 kohta.

On selge, et lääneriigid peavad ruttu mõtlema hakkama, kuidas mitte maha jääda kiiresti arenevatest Aasia ettevõtetest. Üks võimalus on siseneda ise nendele turgudele.

SOOME
Fortum (585.)

TURUVÄÄRTUS:
17,7 miljardit USD
Vaatamata majanduslangusele Venemaal, kus asub kolmandik Fortumi ärist, teenis Skandinaavia energeetikahiiglane eelmisel aastal 3,9 miljardi euro suuruse kasumi (EBITDA).

VENEMAA
Magnit (701.)

TURUVÄÄRTUS:
20,4 miljardit USD
Venemaa jaemüügikuningas plaanib kapitaliseerida Venemaa majanduskriisis. Kasutades võimalust soetada kinnisvara alandatud hinnaga, on Magnit eraldanud 1,5 miljardit dollarit, et avada rohkem kui 2000 uut kauplust.

POOLA
Grupa PZU (855.)

TURUVÄÄRTUS:
11,5 miljardit USD
Eelmisel aastal tugevdas Poola suurim kindlustusselts oma positsiooni 360 miljoni euro võrra, kui soetas Briti kindlustusseltsi RSA neli ettevõtet: Balta (Läti), Lietuvos Draudimas (Leedu), Link4 (Poola) ja Codan Forsik-ringi filiaali (Eesti).

ROOTSI
H&M(473.)

TURUVÄÄRTUS:
67,8 miljardit USD
Maailma suuruselt teine rõivamüüja, kes teeb koostööd mõjukate moe-disaineritega ja võtab kiiresti üle noortemoe turu. Nende tulu, mis on käes-oleval aastal kasvanud 18 protsenti, võimaldab avada veel 400 poodi.

NORRA
Statoil (103.)

TURUVÄÄRTUS:
58 miljardit USD
Helge Lundi juhtimisel on kohalikust ettevõttest Statoil saanud üks suurimaid nafta- ja gaasiettevõtteid maailmas. Kas uus Statoili juht Eldars Sētre suudab korrata endise juhi edu ja säilitada ettevõtte positsiooni, vaatamata naftahinna langusele?

Materjal kuulub Forbes Eestile, www.forbes.ee
Materjali täismahus versiooni on võimalik lugeda FORBES Eesti 36-ndast numbrist.