Austin McChord pakub meile tassitäit suitsevat vedellämmastikku. „Pange sõrm sisse. See aurustub kohe.” Proovime, ja nii juhtubki. „Ostsime seda terve paagi, et jäätist valmistada, aga me teeme siin igasuguseid veidraid asju: külmutasime selle abil paar arvutit ja need purunesid lihtsalt kildudeks."

Ta valab vedellämmastiku põrandale ja tutvustab mulle lähemalt oma kontorit, mis on tõeline tehnikanohiku paradiis: Times Square’i meenutav seinasuurune LED-ekraan, millel saab pidada Super Nintendo turniire, isetehtud droonide kollektsioon ja Jaapani magamiskookonid („Ühele inimesel päris mugavad, aga kahe jaoks jääb kitsaks”).

Kuigi see on uusimat tehnikat pilgeni täis, jääb andmete varundamisega tegeleva ettevõtte Datto 29‑aastase tegevjuhi kontor Silicon Valley tehnosärast kaugele – täpsemalt öeldes 4800 kilomeetri kaugusele. Datto, mille peakorter asub Connecticuti osariigis Norwalki linnas ühes hallis kontorihoones, tegeleb surmigava andmetaasteäriga. Nagu Amazoni veebiteenused pakuvad oma pilves igas suuruses ettevõttele kogu vajaminevat arvutusvõimsust, taastab Datto oma klientide arvutivõrgud kohe, kui neis midagi viltu läheb.

Kui Snapchatid ja WhatsAppid on kuulsad oma sadade miljonite kasutajate poolest, siis McChord teeb vaikselt sedasama rahaga. Videomängude kõrval vilguvad ekraanid, mis näitavad iga päeva müügitulemusi penni täpsusega. 2014. aastal oli McChordi juhitava ettevõtte käive napilt alla 100 miljoni euro, mis on 2010. aastaga võrreldes 32-kordne kasv. Praegu pakuvad Datto enam kui 400 töötajat tuge rohkem kui viiele miljonile kliendile kogu maailmas, isegi Gröönimaal.

Suurfirmad on seda tähele pannud. 2013. aastal pakkus üks turvafirma – McChord keeldub nime ütlemast – ettevõtte eest 100 miljonit dollarit. McChord, kes oli tollal Datto ainuomanik, keeldus. Tal olid hoopis teised plaanid. Ta läks hoopis General Catalyst Partnersi juurde ja sai neilt 2013. aasta sügisel 25 miljoni dollari suuruse investeeringu.

Sellega kaasnes Paul Sagani (endine Akamai tegevjuht) ja Steve Herrodi (endine VMware tehnikadirektor) tulek firmasse, et aidata teha logisevast Dattost miljardi dollari äri. „Me suudame kanna peale astuda ka kõige suurematele – Symantecile, HP-le, EMC-le,” ütleb McChord. „Me oleme esoteerilised ja hullumeelsed, aga selline eesmärk meil on.”

McChordi muutis edukaks see, et ta hakkas pakkuma väikeettevõtetele (advokaadibüroodele, inseneritöökodadele, hambaarstikabinettidele) kuulikindlat varunduslahendust, mis oli seni kättesaadav ainult suurtele korporatsioonidele. Datto loodud riist- ja tarkvara suudab ettevõtte kogu infosüsteemi üles pildistada kas või iga viie minuti tagant.

Kuna süsteem asub kliendi kontoris ja pilves, saab firma oma tegevuse taas käima mis tahes paigas, kus neil on internetiühendus. Hindadest Datto ei räägi, aga üks nende partner ütleb, et nende teenus maksab umbes 350 dollarit kuus ja ühe terabaidi andmete taastamise eest küsitakse 2800-dollarist ettemaksu. Kui hiiglaslik tornaado 2011. aastal Missouri osariigis asuvat Joplini linna rüüstas, taastas Datto hetkega kohalike haiglate juurdepääsu oma meditsiiniandmestikule.

Kui orkaan Sandy purustas New Yorgis asuva riskifondi Richmond Hill infosüsteemi, tõi Datto nad mõne minutiga tagasi turule. „Austin ütles väikefirmadele: makske mulle kuutasu ja jätke kõik keerulised küsimused minu hooleks,” meenutab GeneralCatalystis töötav Sagan. „Ta kõnetas turgu, kuhu ei olnud keegi enne teda jõudnud.”

McChord on alati olnud nokitseja. Connecticuti osariigis Newtownis keskkoolis käies ehitas ta Rube Goldbergi masinaid. McChord arendas välja videotöötlustarkvara oma keskkooli jaoks ja remontis linna prügimäelt leitud televiisoreid. Ta õppis Rochesteri tehnikainstituudis elektriinseneriks, aga kuna see tundus liiga lihtne, läks ta üle bioinformaatika erialale, mis ühendab arvutiteadust ja bioloogiat.

100 miljoni dollarine ostupakkumine jõudis McChordi lauale 2013. aasta alguses. Ta ei teadnud, mida teha. „Oli üsna selge, et nad soovisid ettevõtte kinni panna. Ma ei tahtnud, et mu töötajad lahti lastaks,” sõnab ta. „Keeldusin. Mul oli tekkinud harukordne võimalus ja tundus tobe sellest poolel teel loobuda.”

See tähendab, et eesmärgiks on seatud uued andmevormid. Detsembris ostis McChord Backupify, Massachusettsi osariigist Cambridge’ist pärit idufirma, mis tegeleb andmete varundamisega sellistes pilverakendustes nagu Salesforce ja Google Apps. „Selleks et saada miljardäriks, ei pea ehitama midagi Snapchati-taolist,” sõnab McChord. „Parem võta mingi toode, tee see 30 protsenti paremaks ja 10 protsenti odavamaks ning võidki üles ehitada meeletu väärtusega äri.”

Materjal kuulub Forbes Eestile. Materjali täismahus versiooni on võimalik lugeda FORBES Eesti 34 numbrist.