Infotehnoloogia

Martin Koppel (29) oli vaid 22-aastane, kui ta kohtus Mobi Solutionsi omanike Rain Rannu ja Veljo Otsasoniga. Mobi Solutionsis olid nad välja arendanud mobiilse maksesüsteemi projekti My M-Business, mida nad tahtsid firmast välja viia ja eraldi ettevõtmisena arendada. Seega otsiti kolmandat osapoolt, kes suudaks uut äri juhtida ja laiendada. Koppel oli üks paljudest kandidaatidest. „isegi kui tal ei olnud 22-aastasena eriti kogemusi, oli ta kindlasti kõige uudishimulikum. Ta oli huvitatud ettevõtmise iga viimsestki kui detailist. Oli selge, et tal on motivatsiooni seda tööd väga hästi teha," selgitab Rain Rannu, miks nad koppeli kolmanda alusepanijana kampa võtsid. Praeguseks keskenduvad Rain ja Veljo oma teistele projektidele ja Martin juhib Fortumot.

Energeetika ja teadus

Maido Märss (29) tegeleb korraga mitme asjaga: veab oma ettevõtet Entronik, on doktoriõppes ning annab loenguid Eesti maaülikooli tehnoloogia instituudis, Tallinna tehnikaülikoolis ja Aalto ülikoolis Soomes. Ta on õppinud energiarakendamise inseneriks ning pärast 2009. aastal bakalaureuseõppe lõpetamist asutas koos sugulaste Priit Kollomi ja Hillar Kollimiga ettevõtte Entronik. Entronik ehitab tootmisettevõtetele automatiseerimislahendusi, mis aitavad tööd tõhustada ja säästa energiat. Firma on loonud automatiseeritud joogiveesüsteemi Kohila linna jaoks ning teinud koostööd Soomes asuva saepuru põletamise tehase ja Taani fotoelementide jõujaamaga. Üksnes kuue töötajaga ettevõtte käive oli 2013. aastal 700 000 eurot ja kasum 150 000 eurot.

Tehnoloogia ja finantsala

Kaspar Korjuse (28) enda sõnul juhib ta maailma kõige lahedamat valitsuse idufirmat, milleks on e-residentsus. Eelmise aasta septembris esitas side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka Eesti Arengufondi ideekonkursile 10 miljoni eestlase visiooni. Idee pälvis 12-kuulise stipendiumi ja Kaspar Korjus valiti projekti juhtima. Ettevõtmise kodulehe avamisel saadi esimese 20 tunniga 4000 e-residentsuse eelregistreerimist 150 riigist ning praeguseks on eelregistreerimisi 18 000 ja tegelikke e-residente 2000, sealhulgas Jaapani peaminister Shinzō Abe. Järgmise sammuna avatakse 38 välismaist saatkonda, kus inimesed saavad kätte oma e-residendi kaardi. Nii kasvab 2025. aastaks e-residentide arv 10 miljonini.

Tootmine ja jaemüük

Kristjan Õunamägi (29): Alustades seitse aastat tagasi hõõgveinitootmisega oma koduköögis on Kristjan Õunamägi nüüdseks orgaaniliste toodete ettevõtte LOOV kaasomanik. Ta ekspordib orgaanilisi tooteid Skandinaaviasse ja Balti riikidesse ning on tõestanud, et suudab pakkuda konkurentsi ja nii head kvaliteeti, et müüa oma tooteid ka sellistesse supermarketikettidesse nagu Rimi ja Prisma. 2013. ja 2014. aastal andis Eesti Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum LOOV-ile kullamärgi, lisaks saadi Tallinna kõige vastutustundlikuma ettevõtte auhind. Kuid LOOV ei ole ainuüksi vastutustundlik, vaid teenib ka raha. 2014. aastal oli firma käive 460 000 eurot ja kasum 17 000 eurot.

Poliitika ja juura

Siret Kotka (29) 2007. aastal juhtis toona 20-aastane Siret Kotka Eesti Keskerakonna noortekogu, mis oli sel ajal oma enam kui 300 liikmega suurim noortest koosnev poliitiline organisatsioon Eestis. Eelmisel aastal sai Siret Kotkast seoses Ester Tuiksoo süüdimõistva kohtuotsusega Keskerakonna asendusliige riigikogus. 2015. aastal valiti ta riigikokku tagasi. Praegu on Siret Kotka Keskerakonna juhatuse liige ja nõukogu esinaine.

Kunst, disain ja turundus

Veli-Johan Veromann (28) on disainer ja UX/UI arendaja ning idufirma Weekdone disainerist kaasasutaja. Firma pakub ettevõtetele juhtide tööriista ja meeskondade juhtimise teenust ning on investeeringuna ligi meelitanud juba peaaegu 300 000 dollarit. Eelmisel aastal nimetati Veli-Johan Veromann Eesti disainiauhindade jagamisel parimaks nooreks graafikuks ja veebidisaineriks. Oma kaheksaaastase taustaga idufirmade vallas Eestis ja Räniorus nii agentuuride juures kui ka vabakutselisena on ta teinud paljudele Eesti suurtele idufirmadele projekti korras disaineritööd. Tänu osavõtule tosinast Garage48 üritusest kutsuti teda disainivaldkonna mentoriks 2014. aastal Garage48-le Kampalas Ugandas.

Restoranid

Dmitri Fjodorov (22) Tänu eelmisel aastal Eesti aasta koka tiitli võitmisele on Dmitri Fjodorov tõestanud end Eesti restoraniäris särava noore talendina. Kuid ta on silma hakanud ka väljaspool kodumaad. Viimasel kahel aastal on ta osa võtnud ühest maailma tuntuimast kokandusvõistlusest Bocuse D'Or Worldist. Commiskokana (kokaabi, kes on alla 22 aasta vana) sai ta 2014. aastal 8. ja 2015. aastal 14. koha. Sel aastal võitis ta ka Baltic Culinary Star Cupi grand prix'. Praegu töötab Dmitri Fjodorov sous chef'ina restoranis Ribe.