Nüüd on maailmas 793 inimest, kelle varandus ületab miljardi dollari piiri, vahendas uudisteagentuur BNS ajakirja Forbes eelmisel nädalal avalikustatud iga-aastast pingerida.

Miljardäride arv on eriti jõudsalt kasvanud Indias, Venemaal, Brasiilias ja Lähis-Idas, samuti on maailma kõige rikkamate inimeste seas üha rohkem naisi, märgib Forbes oma iga-aastases ülevaates. Võrreldes 2004. aastaga lisandus eelmisel aastal miljardäride hulka 114 inimest, neist 10 naist. Kokku on nimekirjas 78 naissoost miljardäri.

Miljardäride pingerea tipus troonib 12. aastat järjest tarkvarakompanii Microsoft asutaja ja suuromanik Bill Gates, kelle varanduseks hinnatakse 50 miljardit dollarit. Temale järgneb juba traditsiooniliselt USA investor Warren Buffett 42 miljardiga.

Kolmandal kohal on Mehhiko tööstur Carlos Slim 30 miljardiga, neljas on Rootsi sisustusfirma Ikea looja ja omanik Ingvar Kamprad 28 miljardiga ning viies India terasetööstur Lakshmi Mittal 23,5 miljardiga.

Rikkad hindud

Pingerea kõige noorem liige on Liibanoni tapetud ekspeaministri ja suurärimehe Rafik Hariri tütar, 22-aastane Hind Hariri, kes päris oma isalt 1,4-miljardilise varanduse.

Tähelepanuväärne on ka, et India 23 miljardäri varanduste kogusumma on 99 miljardit, millega ületatakse Aasia rikkurite endine liidermaa Jaapan, mille 27 miljardäri koguvarandus on 67 miljardit dollarit.

Venemaalt on seitsme uue inimese lisandumisega nüüd nimekirjas 33 miljardäri, kelle koguvarandus on 172 miljardit dollarit. Peamiselt gaasi ja naftakauplemisega ülirikkaks saanud Vene miljardäride varandus ületab kaugelt teise suure kütuseeksportija Saudi Araabia 11 miljardäri koguvaranduse, mis on ?ainult? 68 miljardit. Miljardäride nimekirjast on päris välja kukkunud aga Jukose rajaja Mihhail Hodorkovski.

Miljardäride elupaikadest on esikohal New York, kus elab 40 ülirikast, teisel kohal on Moskva 25 ja kolmas London 23 miljardäriga.

Forbesi koostatud nimekiri pälvib ohtra tähelepanu kõrval igal aastal ka palju kriitikat, kuna mõned peavad seal esitatud andmeid ekslikeks.