Võhma linn jäi seeläbi ilma ka sajast uuest töökohast, kirjutab ajaleht Sakala.

"Üks vineeritööstuse tootmisliin on hästi kõrge ning selleks on vaja vähemalt kaheksa meetri kõrgust ruumi," rääkis AS-i Forestex nõukogu esimees Tõnis Mäerand ajalehele.

Vajaliku kõrgusega saal oli Võhma endises lihakombinaadis küll olemas, kuid paraku oli see 2,1 meetrit kitsam, kui uus tööstus vajab.

Otepää endises autoremonditehases on kõrge ruum Võhma omast kuus meetrit laiem ning nüüd teeb Eesti üks suuremaid metsamaterjali töötlevaid firmasid Forestex saja miljoni krooni suuruse investeeringu Otepääle.

Uus tehas annab Valgamaa väikelinnale juurde 110 uut töökohta.

"Võhmasse vineeritehase rajamine oleks kuni 20 miljonit krooni kallimaks läinud," nentis Mäerand. Viljandimaa väikelinna plussiks Otepää ees pidas ta aga paremat asukohta ja raudteed.

Võhma linnapea Jaak Aabi sõnul pakkus linnavalitsus firmale tööstuse rajamisel oma abi. "Paraku ei saanud me otsust mõjutada," nentis ta.

Aab tunnistas, et sada uut töökohta oleks pärast viie aasta tagust lihakombinaadi pankrotti raskustesse sattunud Võhma taas ellu äratanud.

Eesti firmad Forestex ja Sylvester alustavad koos Soome UPM-Kymmene gruppi kuuluva Schauman Wood Oy-ga niiskuskindla kasevineeri ja -spooni tootmist novembris.

Tehase rajamiseks investeerivad omanikud 100 miljonit krooni.

Eestis toodetud vineeri võimalik turg on enamasti Euroopas. Schauman Woodil on oma müügiesindused ja agendid 22 riigis.