„Viimasel ajal on Eesti ajakirjanduses ilmunud kommentaare, kus soovitatakse vahetada suuremad rahavarud kindlasti näiteks kullaks, kuna raha kaob varsti maa pealt ära,“ tõdes Foresx.ee konsultant Indrek Lindsalu.

„Selle koha pealt on jutt õige, et kulla hinna tõus kindlasti jätkub. Kuid tervikpilti vaadates muutub dollari kukkumisega vaid valuutaturu jõudude vahekord, ning kui päris aus olla, siis ei ole kuld viimase aastaga olnud sugugi suurim tõusja.“

Kui võrrelda hindu juunis 2011 ja juunis 2010, siis näitab Lindsalu sõnul lihtne arvutus, et kuld on kallinenud aastaga tegelikult vaid 8 protsenti, samas kui hõbeda hind on tõusnud 70, Šveitsi frangi kurss 18 ja Austraalia dollari kurss 12 protsenti.

„Ei tohi unustada, et millegi väärtuse muutus dollarites ei tähenda veel tema tegelikku kallinemist ega odavnemist,“ rõhutas Lindsalu.

„Nii valuutade kui kaupade hindu tuleb globaalses mõttes võrrelda vähemalt kõigi põhiliste valuutadega, kui aga räägime Eesti plaanis, siis tasub alati kontrollida, kuidas on maailmaturu hind muutunud eurodes, milles me ju siin igapäevaselt arveldame.“

Lindsalu märkis, et eurodes on kuld läinud aastaga neli protsenti ja hõbe 64 protsenti kallimaks. Samas on Šveitsi frank kallinenud euro suhtes 11 ja Austraalia dollar 6 protsenti.

„Kui keegi tahab praegu end USA võimaliku pankroti eest päästa, on tal siiski ka muid valikuid lisaks kullale,“ lausus Lindsalu.

„Kes tahab olla võimalikult likviidne, valib ilmselt frangi, mis on ajalooline turvavaluuta ja mis ainsana on viimase aasta jooksul tõusnud kõigi teiste valuutade suhtes. Kes tahab investeerida, kuid samas veidi riskantsemalt, valib ehk hoopis hõbeda, mille hind on kullaga võrreldes märksa volatiilsem ja võib seega lühiajaliselt palju rohkem kukkuda.“

Lindsalu sõnul tasub igal juhul meeles pidada, et euro praegune tugevus on petlik ja varem või hiljem jõuab turule teadmine, et eurotsooni probleemid on veel palju tõsisemad, kui arvatagi osatud.

„Valuutariski hajutamise valem kipub olema praegu selline, et kõik muud on valuutad ning euro ja dollar on selge risk,“ ütles Lindsalu. „Valuutaturg tervikuna ei kao aga kuhugi ning pakub jätkuvalt variante ka tavakodanikul oma raha kenasti kasvatada või vähemalt säilitada.“