Fortum investeerib jaama ja sellega seotud taristu ehitusse kuni 70 miljonit eurot, mis muudab selle üheks suuremaks välisinvesteeringul põhinevaks projektiks Lätis, märkis ettevõte. Täiendavad kuus miljonit eurot eraldatakse selle projekti jaoks Euroopa Liidu struktuurifondidest, vahendas BNS.

Jelgava elektrijaama soojuslik võimsus on 45 megavatti ja jaam hakkab plaanide kohaselt tootma aastas 230 gigavatt-tundi soojusenergiat, mis juhitakse Jelgava piirkonna küttevõrku. Jaama planeeritav elektriline võimsus on 23 megavatti ja jaam hakkab aastas tootma 110 gigavatt-tundi elektrit, mis juhitakse Läti elektrienergiavõrku.

Fortum Jelgava nõukogu esimehe Ginta Cimdina sõnul toimub peale jaama avamist peaaegu kogu Jelgava linna soojusenergia vajaduse katmine taastuvvarudest.

Praegu toodetakse Jelgava kaugkütet maagaasist. Uues biomassil põhinevas soojuse ja elektri koostootmisjaamas hakkab ettevõte kasutama kohalikelt tarnijatelt saadud puitlaaste. Kohalike biokütuste kasutamine vähendab sõltuvust imporditavatest fossiilkütustest ning tagab stabiilsemad küttehinnad, aga aitab ka kaasa kohaliku majanduse arengule, märkis Fortum. Kohalike biokütuste kasutamine aitab kütuse tarneketis ja sellega seotud teenuste valdkonnas luua umbes 300 töökohta.

Jelgava biomassi kasutav soojuse ja elektri koostootmisjaam on Fortumi teatel ainulaadne seetõttu, et kogu Jelgava linna soojusvarustus toimub ühest allikast, tõstes seega energiatootmise ressursitõhusust.

Fortum tegutseb Põhjamaades, Venemaal, Poolas ja Läänemere piirkonnas. 2011. aastal oli Fortumi käive 6,2 miljardit eurot ning võrreldav tegevuskasum 1,8 miljardit eurot. Fortumis töötab ligikaudu 10 800 inimest. Ettevõtte aktsiad on noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsil.