„Sel aastal kasvab nutitelefonide turg kõige kiiremini arenevates riikides, kuna soodsad telefonid on muutunud inimestele jõukohaseks. Samas tekitab telefonidele sisu tootvatele arendajatele probleeme nendest riikidest maksete kogumine, kuna väga vähesed omavad veebis maksmiseks krediitkaarte. Fortumo võimaldab neil arendajatel raha teenida mobiilimaksetega, mida saavad kasutada ka pangakaardita telefoniomanikud,“ rääkis Fortumo juhatuse liige Gerri Kodres.

Keenias on mobiilitelefon ligikaudu 27 miljonil inimesel, mis on 65% elanikkonnast, ja nutitelefonid moodustavad 67% kõigist telefonidest. Samas on krediitkaardiomanikke riigis vähem kui 200 tuhat, mis muudab panga kaudu veebis maksmise enamiku keenialaste jaoks võimatuks.

Saharast lõunasse jäävas Aafrikas on Keenia kolmas riik, kus Fortumo maksed kättesaadavaks muutuvad; varasemalt tegutseb Fortumo juba Nigeerias ja Lõuna-Aafrikas. Lähis-Ida ja Aafrika piirkonnas on Fortumo maksed kättesaadavad kokku 15 riigis. 2014. aastal sisenes Fortumo ka Bahreini, Iraaki ja Omaani.

Fortumo teeb koostööd ka mitmete telefonitootjatega, sealhulgas ZTE, Gionee ja Oppo, kelle üheks oluliseks sihtturuks on Aafrika riigid. Rakenduse- ja mänguarendajate kõrval saavad Keenia turult makseid koguma hakata ka nemad, kasutades Fortumo makselahendust oma telefonidesse paigaldatud rakendustepoodides.

Hea teada

Fortumo on mobiilimakselahendusi pakkuv Eesti ettevõte, kelle klientideks on muuhulgas Microsoft, Facebook, Rovio ja Electronic Arts. Fortumo kaudu tegi makseid 2013. aastal üle 50 miljoni inimese 83 riigist, ettevõtte käive oli üle 19 miljoni euro. Fortumo pakub tööd 70-le inimesele Tallinnas, Tartus, San Franciscos, Pekingis, Šanghais, Delhis, Mumbais ja Singapuris. Fortumo on valitud Ettevõtluse Auhinna konkursil aasta ettevõtteks ja aasta eksportööriks. Ajakirja Forbes Eesti edukamate internetiäride edetabelis oli Fortumo 2013. ja 2014. aastal esimesel kohal.