Selle tõuga on seotud mitmeid legende ja kuhjaga mütoloogiat. Hiinlased peavad neist eriti lugu nende julguse tõttu.

Viimane mastifite tõus algas 2005. aastal. Tõug on väga inimsõbralik, kuid isendid ei pruugi alati olla kõige koostööaltimad. Tuntud on ta ka lojaalsuse ja julguse poolest. Neist on saanud ka luksusliku elustiili „toode".

Tiibetist ostetakse Hiinasse sadu tõupuhtaid mastifeid, selleks, et neid paaritada ja saada tuhandeid kodukoeri. See on Hiinas 300 miljoni dollari äri. Võrdluseks, kohaliku muusikatööstuse maht on 30 miljonit dollarit.

Tänaseni peetakse kalleimaks Tiibeti mastifiks koera nimega „The Standard" ning tema hind on 3,3 miljonit dollarit! Isase koera pea on sarnane lõvipeaga. Tema hinnalipiku taga on suures osas see, et ta on väga viljakas. Tänaseks on ta kunstliku seemendamise teel viljastanud ligi 200 koeranaist.

The Standard on tõesti võimas tegija. Tüüpiline on see, et ta suudab aastas tiineks teha umbes 100 koera ning ühe sellise aktsiooni tasu on 25 000 dollarit. Kui ta selles tempos jätkab, siis toob ta igal aastal omanikule sisse 2,5 miljonit dollarit, mis tähendab, et tema hind ei ole sugugi nii ebamõistlik. Pigem vägagi tulus.

Tiibeti mastifi kutsikas tegi hiljuti aga rekordi, kui see müüdi 1,9 miljoni dollari eest. Kuna Hiina koeraturul regulatsioon puudub, siis ei või teada, kui hulluks seal hinnad tõusta võivad.

Vaata The Standardi pilti siit.