Kuigi kapo ei ole varem selle väite paikapidavust kommenteerinud, on avalikkuse ette jõudnud foto, kuidas Tuulberg julgeolekuameti töötajate saatel helikopteriga Ruhnust väisab.

Tuulbergi uhke häärber asub Ruhnul Vitali Gernele kuuluva poe lähistel. Kui Ärileht hiljuti Ruhnul käis, rääkisid kohalikud, et Gerne aitavat Tuulbergi majal silma peal hoida ajal, mil peremees viibib mandril. Ja suurema osa ajast viibib Tuulberg mandril.

Kaitsepolitsei pidas 22. septembril kinni Ruhnu valla kõige rikkama elaniku ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi, kelle kinnipidamine oli seotud Edgar Savisaarele esitatud altkäemaksu võtmise kahtlustusega.

Purjetamislemb Aivar Tuulberg on üks neid Äripäeva rikaste edetabelis 100 jõukama ärimehe sekka mahtuvaid ettevõtjaid, kes on osanud linna- ja riigivõimuga soodsaid lepinguid sõlmida.

Tuulberg oli viimati rikaste edetabelis 96. kohal. Tema varanduse suuruseks hindas ajaleht 25,3 miljonit eurot. Seda on küll kümme korda vähem kui näiteks Hillar Tederil, kuid siiski parasjagu, et evida maja Ruhnus, Otepääl ja Tartus ning mitut korterit Tallinnas.

Tuulberg on äri ajanud väga erinevate partneritega. AS-is Rand & Tuulberg on tema ärisemu Raivo Rand, kuid palju töid ja ehitushankeid on ettevõte täitnud ka koos Astlanda Ehitusega. Selle kauaaegne juhatuse liige ja asutaja oli Jaanus Otsa.

Tuulberg on üks ärimehi, kes on viimasel ajal Tallinna linna kaudu suuri summasid kasseerinud. Eesti Päevalehe andmetel on ta seotud altkäemaksu andmisega (vara pakkumine) hankemenetluse episoodis. Need hanked puudutavad ilmselt Kultuurikatla ehitust.

Viimaste aastate jooksul on eri Kultuurikatla ehitustööde tarbeks välja kuulutatud mitu riigihanget. 2014. aastast alates on välja kuulutatud lausa kaheksa hanget ja nende kogumaksumus ulatub ligi 6,3 miljoni euroni. Vähempakkumise alusel on eranditult kõik hanked võitnud ühispakkujad Astlanda Ehitus OÜ ning Tuulbergi ettevõte AS Rand ja Tuulberg.

Oma 2014. aasta juhtimiskäsiraamatus nimetas ettevõte muu hulgas ka käimasolevate Kultuurikatla rekonstrueerimistööde maksumuse: 22,37 miljonit eurot.

Kultuurikatla rekonstrueerimise hankel on väga pikk taustalugu. Esialgu võitsid riigihanke Fund Ehitus ja Estconde-E, kes pakkusid tööde eest 239 miljonit krooni. Teiseks jäänud Rand & Tuulberg koos Astlanda Ehitusega pakkus 245,7 miljonit krooni.

Rand & Tuulberg vaidlustasid otsuse, sest firmal Estconde-E oli hanke menetlemise ajal maksuvõlg. Järgmisena pöördusid ühiselt kohtusse juba Fund Ehitus ja Estconde-E, mis peatas vahepeal katla ehituse. Kohtusaaga lõppes 2011. aastal.

SA Tallinna Kultuurikatel juhataja Väino Sarnet ei vastanud eile õhtul kõnedele. Varem katelt juhtinud Evelyn Sepp ei soovinud kommenteerida, sest pole juba üle aasta juhtimises kaasa löönud.

Astlanda Ehitust ja Tuulbergi seob ka magus äri munitsipaalkorteritega, mida Tallinna linn neilt üürib. OÜ Raadiku Arendus on Astlanda ja Vallikraavi Kinnisvara ühine ettevõte. Vallikraavi Kinnisvara kuulub aga Aivar Tuulbergile ja Raivo Rannale. Rannaga ei õnnestunud eile kommentaariks ühendust saada.

K&L Arendus renoveerib Tallinna koole. Selle ettevõtte omanikud kattuvad samuti eelmainitud firmade osanikega. Tuulberg ja Rand on end aastatega tugevasti Tallinna rahakoti külge haakinud.