21. sajandil on see majade kompleks hoopis teine võrreldes ajaga, mil tegutses džentelmenist detektiiv, briti kõige tuntum pealekauba. Sellest on saanud hoopis modernse Londoni üks sümbolitest - linnast on saanud korrumpeerunud riikide juhtide raha kõrvalekantimise meka.

Selle kinnisvara väärtus on 130 miljonit naela ja see hõlmab enda all aadresse Baker Street 215 kuni 237. Selle kõige omanikeks on salajaste offshore-korporatsioonide võrgustik. See on korruptsioonivastaste aktivistide seas kurikuulus hoonetekompleks. 2015. aastal rääkis sellest samast kinnistust toonane briti peaminister David Cameron, kui ütles Singapuris peetud kõnes: „Me peame panema pidurit korrumpeerunud ametnike ja organiseeritud kuritegevuse poolt kasutatavatele anonüümsetele varifirmadele, et nad oma kuritegelikku raha Londoni kinnisvarasse ei paigutaks." Kaks aastat hiljem pani valitsus need hooned oma 2017-2022 aasta korruptsioonivastasesse strateegiasse.

Korruptsioonivastased organisatsioonid on korduvalt hoonete tausutu uurinud ja välja käinud mitmed võimalikud omanikud. Meediaväljaanne Quartz on aga näinud nüüd kohtudokumente, mis tulid lagedale seoses Panama paberitega. Need viitavad, et hooned on kuulunud vähemalt ühele Kasahstani president Nursultan Nazarbajevi pereliikmele. Selleks, et selgeks teha, kes täpselt Nazarbajevi sugulastest on kruntide omanik, oleks hädasti vaja Holmesi enda abi. Quartzi uurimine näitas, et teiste seas on kinnistuga seotud presidendi tütrepoeg Nurali Alijev ning seos võib olla ka Nazarbajevi tütrel Daria Nazarbajeval.

Forbes Kasahstani andmetel on mõlemad mainitud isikud olnud tööl riigi valitsuse juures, aga on suutnud endale tekitada ka isikliku sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuva "varanatukese".

Baker Streeti juhtum on kindlasti heaks lakmuspaberiks sellest, kui tõsiselt võtab briti valitsus seda, et tagada igasuguste kinnisvaraomandite läbipaistvus. Kust oleks veel parem alustada, kui müstilisest Sherlock Holmesi enda kodust.

Kasahstanis on korruptsioon väga levinud. Riigil on ühed maailma suurimad nafta- ja gaasivarud. Nad on rahvusvahelises korruptsiooniindeksis 180 riigi seas 122. kohal.

„See on suur riiklik probleem," ütles endine kasahhi peaminister Akezan Kazegeldin, kes töötas kunagi Nazarbajevi alluvuses, aga on nüüd osa eksiilis asuvast opositsioonist. „Väike grupp inimesi võttis üle kontrolli riigi, selle kohtusüsteemi ning kaitsejõudude üle. Nad kasutavad seda kõike enda rikastamise skeemis."

Samal ajal toetavad riigid nagu Suurbritannia neid kleptokraate maailma eri paigust ning võimaldavad musta raha peita. „Suurbritannia ja USA on neile teenuste pakkumise eesotsas. Nad võimaldavad pesta raha ja iseenda reputatsiooni puhtaks," ütles Columbia Ülikooli Harrimani Instituudi direktor Alexander Cooley.

Baker Streeti krundid on selle skeemi üks osa. 2015. aasta raportis seob korruptsioonivastane organisatsioon Global Witness need Rakhat Alijeviga, kes oli kasahhi presidendi eks-väimees. Mees suri samal aastal müstiliselt Austraalia vanglas. Aga kinnistuid omavat holding-firmat esindav advokaadibüroo BCL Burton Copeland eitas, et Rakhat oli kinnistutega seotud.

Aga kas need võivad kuuluda Alijevi pere teistele liikmetele nagu poeg Nuralile või eksnaisele Darigale (Nazarbajevi tütar)?

„See on 130 miljoni naela küsimus," ütles üks Global Witnessi raporti autoritest Tom Mayne. „Nad on välistanud Rakhati, seega jäävad alles Nurali ja Dariga." BCL Burton Copeland ei vastanud Quartzi küsimustele.

Dariga Nazarbajevat peetakse kõige tõenäolisemaks tulevaseks Kasahstani presidendiks. Ka tema poeg Nuralit pannakse samasse ametisse.

Suurbritannia enda pereäride omanikke on reeglina lihtne selgeks teha. Suurbritannias registreeritud ettevõtted peavad avalikuks tegema kõik need omanikud, kel on enam kui 25-protsendiline osalus. Farmont Baker Street, firma, mis omab Baker Streeti maju, ütleb oma aruandes, et mitte ükski osanik ei oma nii suurt osa, et neist peaks teada andma.

Eksperide hinnangul peaks omandisuhted selgeks tegema. Nad ütlevad, et igasugune raha, mis tuleb Nazarbajevilt ja tema lähikonnalt on kahtlane.

Olgu siiski selgeks tehtud, et ei ole tõendeid, mis kinnitaks, et Nurali või Nazarbajeva oleks korruptandid või et nad on musta raha eest ostnud Baker Streeti kinnistud. Samas ei ole kahtlust, et nad on fantastiliselt rikkad. Mis aga viitab üldse nende seosele Baker Streeti majadega? See, hea lugeja, on elementaarne.

Kasutamata jahi juhtum

2008. aastal nägi kõik Nurali Alijevi jaoks hea välja. 23-aastasena oli presidendi tütrepoeg Nurbanki juht. See on riigi üks suuremaid privaatpankasid. Aasta lõpus oleks ta määratud riigi omanduses oleva Kasahstani Arengupanga aseesimeheks. Tal oli puudu vaid üks asi: ilus jaht.

Niisiis ta ostis ühe ja nimetas selle „Nomadiks". Ta kindlustas selle 2 miljoni euro eest. Halb ilm kahjustas väidetavalt jahti ning Nurali ei saanud seda tema enda sõnul kunagi kasutada. Selline info oli muide pärit Panama paberitest.

Jahi eluea jooksul vahetas see vähemalt kolm korda omanikku ja holding-ettevõtted olid registreeritud Briti Neitsisaartele. Nõrga poliitilise olukorraga riikide juhtide ja ärimeeste jaoks on maksuparadiisid hea koht. Lisaks maksuvõidule saavad nad oma identiteeti peita, mis tähendab, et kui riigis peaks võimu võtma keegi teine, siis ei saa neilt seda vara konfiskeerida.

Nurali müüs lõpuks jahi tootjale tagasi. Aasta oli 2011 ning firmaks Greatex Trade & Investment Corp. 2010st kuni 2011. aastani olid selle firma omandis ka ettevõtted, mis omakorda omasid Baker Streeti kinnistuid.

Nii jahti omanud firma kui ka Baker Streeti kinnistuid omanud firma töötajate seas oli sama mees - Muhamed Ali Kurmanbajev, kelle LinkedINi profiilis on kirjas, et ta on luksusvara ekspert, täpsemalt lennukid, jahid ja kinnisvara. See mees töötas Nurali jaoks juba 2007. aastal ja on regulaarselt seotud Nurali offshore-ettevõtetega.

Fakt, et Nurali jaht ja Baker Streeti kinnistud olid sama holding-firma käes samal ajal viitab sellele, et vähemalt 2010-2011. aastal oli Nurali kinnistutega seotud.

Müstilise itaallase seiklused

Kurmanbajev ei olnud ainuke Baker Streeti krunte omava holding-firma direktor. Ei olnud ta ka ainuke, kes on seotud kasahhide esiperekonnaga. 2014. aastal asendas teda itaallane Massimiliano Dalla'Orso. Tema on ka täna firma direktor.

Itaallane seob Baker Streeti juhtumiga Nurali ema Dariga Nazarbajeva. 53-aastasel itallasel on kasahhi esiperekonnaga pikk ja kirju ajalugu. 2005. aastal sai Dall'Orsost Saksamaal asuva metallurgia-ettevõtte juht. Firmat omas Rakhat Alijev (Nurali isa ja Dariga eksabikaasa) ja tema teine naine. Kuigi tundub, et Alijevi ja Dall'Orso teed läksid lahku 2007. aastal, siis jäi ta lähedaseks Alijevi eksnaisega. Temast sai väidetavalt naise assistent.

Baker Streeti juhtum on vaid üks salajane Londoni kinnisvaraafäär. Umbes 86 000 briti kinnistut omavad inimesed, kes peidavad end offshore firmade taha. On välja käidud, et 4,2 miljardi naela eest kinnisvara omavad need, kel on kahtlane raha mängus.

Väljamõeldud BBC sari McMafia - mis räägib Briti-Venemaa maffiaperest, kes elab Londonis - on ühiskonna tähelepanu taas sellele teemale tõmmanud. Briti valitsus on teinud sel aastal lubaduse, et teemaga tegeletakse.

Äsja on jõustunud uus seadus, mis võimaldab ametnikel uurida, milline on inimese osa kinnisvaraobjektis ning kuidas nad selle omanikuks said. Seda siis, kui neid seostatakse tõsise kuriteoga ja omaniku sissetulek ei lähe kokku kinnisvara väärtusega. Seda on juba kasutatud kahe Londoni kodu puhul, mil kokku väärtust 22 miljonit naela. Kaitseminister Ben Wallace on öelnud: „Me tuleme teie juurde, teie varade kallale ja me teeme teie elu keeruliseks."

Ei ole veel teada, kas praegu uuritakse ka Baker Streeti kinnistuid.