Kõlab nagu mingi potentsiaaliga anekdoodi algus, et kokku said IT-mees, kardioloog, tootejuht ja kinnisvaraettevõtja, kuid selle loo puhul on tegu inimestega, kes on endale võtnud südameasjaks propageerida kvaliteetfotograafiat. Üks tegijatest on tuntud kinnisvaraekspert Peep Sooman, kelle poolt hallatavate fototeemaliste fännigruppide jälgijate arv ületab 60 000 piiri. Eesti mõistes on see võimas tulemus. „Eestimaa kaunid fotod" on neist edukam üle 48 000 erineva silmapaariga. „See näitab, et ilusad fotod kõnetavad inimesi. Ei jäta neid külmaks," alustab Sooman.

Ajal, mil iga mees ja naine on fotograaf, sest isegi kõige viletsamad telefonid teevad täitsa häid pilte, võib esmapilgul tunduda imelik, et keegi soovib fotosid müüa. Kuid korralikke kvaliteetfotosid suudavad siiski teha vähesed. Tihti pead sa hea pildi saamiseks ootama seda õiget hetke väga kaua. Lõpptulemus peab olema veatu. Kui sellele lisada veel see, et ühte fotot müüvad mehed vaid mõned korrad, siis võid kindel olla, et saad unikaalse teose.

„Tegelikult võib iga fotohuviline täna minna Shutterstocki ja endale 10 dollariga mõne pildi osta. Ise ostad ilusa raami, paned muuseumiklaasi peale (mis maksab enam kui 100 eurot ruutmeetri eest) ja saad endale ühe anonüümse poolaka või kanadalase tehtud foto seinale panna. Sel ei ole aga unikaalset väärtust," ütleb Sooman. Järgmisel hetkel avastad, et sama pildiga toode on müügil näiteks JYSKis.

Nelja fotograafi ühine ettevõtmine tagab unikaalsuse. Nad signeerivad pildid käsitsi ja annavad kaasa autentsustunnistuse. Autor kinnitab, et sama fotot müüb ta signeeritult vaid ühel, kolmel või viiel korral. On väga ebatõenäoline, et su naabrimehel on sama foto kaminasimsil või magamistoa seinal.

Kui ühe foto tiraaž on 5 eksemplari, siis hind on sel 99 eurot, 3 foto puhul 125 eurot ning ainueksemplaride puhul saab iga fotograaf ise mõelda, mida ta hinnalipikule kirjutab. Sooman müüb praegu eritööna 2-meetrist taiest oma ürgelementide seeriast. Selle hind on 800 eurot, kuid ostja võib olla kindel, et seda konkreetset tööd ei ole kellelgi teisel. „Kui keegi nüüd tuleb ja ütleb, et Sooman, maksan sulle 10 000 eurot, tee mulle ka, siis ma ütlen, et ma ei saa. Ma ei tohi."

Turuplatsi ei loodud

Kui nüüd hobifotograafid arvavad, et neli meest lõid fotomüügi turuplatsi, siis tegelikult see nii ei ole. Nad jäävad asja ajama neljakesi, sest kui turuplats liiga laiaks ajada, siis kaob fookus käest. Lisaks on nad pannud selle arendamise alla sadu töötunde. Liiati on seltskond kokku leppinud, et asja aetakse rahulikult. Kiiret käivet ei ole neil tingimata vaja. Tegemist on aastatepikkuse maratoniga. Kõigil on oma põhitöö ja fotograafia on hobi. Kui müük ei lähe mühinal, siis keegi sellest tervisekahjustust ei saa. Küll loodetakse, et signeeritud kvaliteetfoto tootena, sisekujunduselemendina või kingitusena saab suurema populaarsuse. Et tulevad teisedki fotograafid ja hakkavad sama tegema. Juba kodulehe loomisele järgnenud päevil pöördus nende poole kümmekond fotograafi ja küsisid, et kuidas nad ka oma fotod üles saaks.

Sooman innustab inimesi ka oma fotosid kodudes rohkem presenteerima. Kui pildi tegemine ikka hästi välja tuleb, siis on neid ka mõnus vaadata ja nende tegemise lugu meenutada.

Hindade osas ütleb Sooman, et nad ei kompa turgu. Hinnad on paigas ja esialgne müük näitab, et need sobivad ka kundedele. „Kui me saame hirmsateks superstaarideks, siis hakkab tööde väärtus muidugi kasvama," ütles Sooman naljatledes. On kuhu jõuda, sest maailma ehk kuulsaim ja kallim fotograaf Peter Lik müüb oma 900se tiraažiga fotosid alates 4500 dollarit tükk. Isegi signeerimata taiesed võivad minna tuhandete dollarite eest. Ta on aga fotosid müünud ka hingehinna eest. Selle kohta loe aga loo lõpust.

Sooman teab, et fotod ei ole igaühe jaoks. 125 eurot võib niisama fotot ostes tunduda kallis, kuid kui sul on sisekujunduslik ettekujutus olemas, siis on jutt teine. Juba on autorid ka kogenud, et kliendid arutlevad selle üle, kuhu üks või teine pilt sobida võiks.

Kes teeb valiku?

Praegu on signatuur.ee kodulehel üleval vähe kollektsioone. Kümneid ja kümneid pilte ei leia sealt ka tulevikus. Uusi lisatakse tasapisi ja kaalutletult. Ühiskollektsioonide teemad otsustatakse üheskoos, autorikollektsioonid on vabal valikul. Hinnaloogika on aga kõigil ühine. Teineteise pilte vaadatakse kvaliteedikontrolliks siiski üle, sest ühe müüdava pildi lõplik korrastamine on paari tunni töö ning nõuab väga suurt tähelepanu. Miski võib jääda kahe silma vahele. Hea on kui keegi üle vaatab.

Teine tegija, Tartu ülikooli kliinikumis kardiokirurgia osakonnas kardioloogina igapäevast leiba teeniv Priit Tammjärv ütleb, et tema on tõsisemalt fotograafiaga tegelenud umbes 5 aastat. Auhindu on aga juba tulnud omajagu. Signatuurfotode suurim initsiaator oli tema sõnul Sooman ja ideest teostuseni läks umbes pool aastat.

„Me soovisime mitte minna massidesse vaid teha midagi erilist. See on nišikallakuga asi."

Nelik on fotosid ka varem müünud. Seda on teinud ka Tammjärv, kellel on ka isiklik koduleht, kus ta oma töid presenteerib. Sama on ka Jan Lepamaal ja Janek Laanemäel. On müüdud nii sõpradele kui võõrastele. Kalendritesse, kodudesse ja kingiks. Signeeritult ja kindla tiraažiga pole seda aga tehtud. Nad ei tea ka, et mingi seltskond oleks seda varem teinud mujal. Just grupp entusiaste, kel on erinev käekiri.

„Seisime ükskord Jani ja Janekiga kõrvuti ja pildistasime. Enam-vähem sama tehnika, sama objektiiv, aga fotod tulid väga erinevad," meenutas Sooman.

Tammjärv tõdeb, et ta juba pildistab teadlikult selle mõttega, et teha midagi signatuurfotoks. „Mõnel puhul tekib tunne, et selle võiks sinna lehele üles panna. Teeme kogu asja naudinguga. Põhitööd on meil kõigil teised. Kogu asi annab hea emotsiooni," ütleb Tammjärv ning avaldab ka, et sama seltskond on avanud Facebookis loetud nädalad tagasi fotomüügigrupi, kuhu oodatakse osalema kõiki fotograafe, kes soovivad oma pilte müüa.

Milline on maailma kalleim foto?

Maailma ajalugu teab kümneid fotosid, mida on müüdud enam kui miljoni dollari eest. Seda nimekirja troonib 6,5 miljoni dollariga Austraaliast pärit fotograafi Peter Liki „Phantom". See foto on tehtud ühes Arizonase kanjonis. Väidetavalt on Lik müünud enam kui poole miljardi dollari eest pilte. Ta on müünud kõige enam fotosid maailmas. Lik on kaubamärk. Tema must-valged fotod ja maastikufotod on legendaarsed ja võitnud mitmeid auhindu. Pole siis ime, et ta küsib oma piltide eest väga korralikku raha. Ja need lähevad kui soojad saiad võiga. Lisaks „Phantomile" ostis 2014. aastal sama ostja ka tema Illusioni (2,4 miljonit dollarit) ja Eternal Moods (1,1 miljonit dollarit). Anonüümse ostja advokaat ütles toona, et tegemist on Lik'i tööde suure austaja ja kollektsioneerijaga.

Vaata seda fotot siit.

Mis teeb sellest siis nii väärtusliku pildi? Võiks ju öelda, et kunst on kunstis kunsti näha. Foto on ju ilus, aga kas tõesti 6,5 miljonit väärt? Eksperdid ütlevad vaid, et ju ostja armus fotosse ja oli nõus sellise summa välja käima. Kahtlemata on ka kriitikuid, kes ei suuda uskuda, et keegi on nõus selliseid summasid välja käima.

Kallimate fotode teise koha omanik on aga eriti veider taies. Fotograafiaringkondades tehakse selle üle siiani nalja ja püütakse seda järgi teha. Ei tundu see ka kuigi keeruline olevat.

Foto: Wikipedia

Jah, see foto tehti 1999. aastal sakslasest fotograafi Andreas Gursky poolt. Nimi on sel Rhein II ja 2011. aastal müüdi see 4,3 miljoni dollariga. Gursky on enam kui miljoni dollariga müünud väga mitmeid fotosid. Tema foto „99 cent" müüdi aga ühel 2006. aastal toimunud oksjonil maha 2,3 miljoni dollariga. Eks hinnake ise. Loo autor vaatas parasjagu seda fotot, kui kolleeg tuli juurde ja ütles: „Lahe pilt. Mis see on?". Ta jäi samale arvamusele, et see on lahe, ka pärast selle hinnalipiku teada saamist.

Foto: kuvatõmmis Time.com lehelt