Saaremaa DeliFoodi tegevdirektori Üllar Tanibergi sõnul oli kolimise peamine põhjus see, et vanad Rakvere tehaseruumid jäid kitsaks ning kuna kohukeste tooraine kohupiim saabub Saaremaa Piimatööstusest, mis asub vastse tehase kõrvalhoones, langevad ka transpordikulud ning on kergem tagada toote värskus.

Tehase kolimine tõi Tanbergi sõnul ettevõttele oodatava, kuid siiski märkimisväärse kahju. „Ma ei taha seda summat välja öelda, aga see summa oli suur – ütleme nii, et see summa ulatus mitmesaja tuhande euroni välja,“ ütles Taniberg Delfi Majandusele.

Kahju, tuli ettevõttele selletõttu, et kolimise käigus polnud võimalik samamahuliselt edasi toota ning ka kauba laialisaatmises oli tõrkeid.

„Tänapäeval on poodidel karmid reeglid, kui mõni kast on saadetisest puudu või kaup hilineb, siis esitatakse kohe kahjunõue ehk trahv,“ kirjeldas Taniberg, kuidas kolimine mõjutas lisaks tootmismahule ka kauba laiali saatmist.

Uude tootmistsehhi investeeriti ligi kolm miljonit eurot ja loodi üle 30 uue töökoha. Vanas tootmispaigas, Rakveres, sai kolimise tõttu koondamisteate 40 töölist, kes peavad nüüd uue ameti leidma.

„Tööliste kaasakolimine poleks ära tasunud,“ põhjendas tegevjuht otsust uude tehasesse kohalikud saarlased palgata.

Saaremaal alustati ka täiesti uudse tehnoloogiaga kohukeste valmistamist. Ettevõte toodab praegu kuus kuni 80 tonni kohupiimast maiustusi Eesti, Läti ja Leedu turule. Peagi loodetakse toodangu sortimenti laiendada ja tootmisvõimsust tõsta.

Hetkel jõuab poodidesse nelja sorti Saare kohukest: koorene klassikaline vaniljekohuke, koorene toffee-kohuke, koorene toffee-šokolaadikohuke ning koorene metsmaasikakohuke.